Publicat 18/3/2020 13:08:05 +01:00CET

La UE acusa Rússia de difondre 'fake news' sobre el coronavirus amb finalitats polítiques

Vladímir Putin, durant una roda de premsa a Moscou amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan
Dmitry Azarov

BRUSSEL·LES, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

La UE ha acusat Rússia d'organitzar i estar darrere d'una campanya de desinformació per escampar teories conspiratives sobre la pandèmia del coronavirus amb la finalitat de generar confusió i perjudicar el club comunitari enmig de la crisi.

Amb aquesta estratègia Moscou pretén generar "pànic" i transmetre la imatge que les institucions es poden "col·lapsar" en qualsevol moment, ha insistit el Servei d'Acció Exterior de la UE, que explica que l'objectiu del Kremlin és dinamitar la confiança dels ciutadans en les institucions.

East StratCom, un equip del Servei d'Acció Exterior, ha afirmat que els mitjans de comunicació afins al Kremlin volen "confondre" l'audiència amb la difusió de "fets alternatius" sobre la crisi. "L'espai informatiu queda ple de mentides. Una boira d'invencions que tapa els fets", explica el servei.

Segons denuncien, la desinformació russa vol generar tensió enmig de la crisi sanitària i oferir diferents versions, explicacions, filtracions i revelacions sensacionalistes, com alguns articles que minimitzen la gravetat de la malaltia, seguits d'altres que vaticinen un futur apocalíptic.

Sobre les teories conspiratives, la UE acusa Rússia de fomentar idees com que la pandèmia és una arma biològica que han desenvolupat els Estats Units, el Regne Unit i l'oposició bielorussa, o que la situació s'està exagerant perquè els laboratoris farmacèutics puguin fer negoci.

Per això, la UE ha reiterat que s'ha d'aturar la propagació d'aquesta informació falsa i ha demanat extremar la higiene i la qarantena, i respectar les restriccions per frenar el virus. Les últimes xifres sobre la pandèmia assenyalen que hi ha 198.000 persones encomanades i més de 7.900 morts arreu del món.