Actualitzat 03/03/2014 15:06

La UE aposta pel diàleg però condemna el desplegament rus a Ucraïna

BRUSSEL·LES, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han apel·lat al diàleg per rebaixar la tensió a Ucraïna després del reforç militar rus a Crimea.

   Tot i això, han dit que que també estudiaran opcions de sancions i han condemnat en tot cas la intervenció militar russa a la seva exrepública soviètica.

   "La qüestió de les sancions és una opció i és una cosa que es considerarà avui", ha confirmat el viceprimer ministre irlandès i titular d'Exteriors, Eamon Gilmore, en declaracions a la premsa quan ha arribat a la reunió extraordinària dels vint-i-vuit per discutir l'agreujament de la crisi a Ucraïna per la intervenció militar russa.

   Gilmore ha confiat que la UE doni una resposta "molt ferma i unida" després de recordar que la intervenció de Rússia "envaint" un país com Ucraïna constitueix "una violació del Dret Internacional".

   "Hem de veure que les forces es retiren a les seves casernes regulars", ha recalcat l'irlandès, que ha deixat clar que "qualsevol pas o decisió" que es prengui serà "en vistes que això s'aconsegueixi" i ha defensat que la UE recolzi els esforços de mediació de l'OSCE i el Consell d'Europa.

   El ministre britànic per a Europa, David Lidington, ha avisat que Europa viu la pitjor amenaça des del final de la Guerra Freda, i ha avançat que espera un acord dels vint-i-vuit per mostrar "el rebuig absolut de l'acció" de Rússia després de recordar que ha signat tractats que l'obliguen a respectar les fronteres i sobirania.

   A més, ha demanat a Rússia "que retiri les forces a les seves bases regulars, desisteixi de l'actual intervenció i s'abstingui de més actes d'agressió", i ha defensat que la forma d'avançar "és que hi hagi contacte directe entre el Govern de Rússia i Ucraïna" per abordar problemes de minories.

   El britànic també ha confiat que hi hagi un missatge "clar" que "si el Govern rus persisteix en l'actual rumb d'acció, tindrà un cost per a Rússia" sense voler avançar possibles sancions.

   El ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha explicat que la discussió amb els seus homòlegs se centrarà en "dos aspectes", "la condemna de la intervenció russa" i "què podem fer sobre aquesta qüestió". "I després hi ha la necessitat de mediació i un diàleg", ha explicat, i ha avançat que "França proposarà elements per a una pla de sortida a la crisi" sense donar detalls.

LA CRISI MÉS SERIOSA DES DE LA CAIGUDA DEL MUR

   El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha admès que Europa està experimentant "la crisi més seriosa" des de la caiguda del Mur de Berlín fa 25 anys, i ha avisat que "el risc d'una divisió renovada a Europa és real" i no ajudarà a sortir de la crisi.

   "La diplomàcia no és debilitat sinó més necessària que mai", ha avisat, apel·lant a la creació d'un grup de contacte que impliqui Rússia, Ucraïna, els europeus, l'OSCE i altres per aconseguir el diàleg entre Kíev i Moscou.

   La seva homòloga italiana, Federica Mogherini, ha explicat que intenten "mantenir obert el camí del diàleg". "Esperem poder garantir una solució política i diplomàtica de la crisi", ha recalcat.

   El ministre d'Exteriors suec, Carl Bildt, ha condemnat "l'agressió russa" davant de "l'ocupació de Crimea" i ha avisat que tot i que buscaran "una solució política" aquesta "haurà de basar-se en la retirada de les forces russes i per descomptat retirar l'amenaça d'invasió d'Ucraïna en el seu conjunt".

   "No sóc molt optimista de cara a les pròximes hores. Algú a Rússia encara està impressionat pel seu poder militar, però crec que després d'un temps veuran les limitacions. El poder militar no és la manera de fer amics a Europa", ha recalcat el suec, que ha recordat que des del final de la Guerra Freda la seguretat i pau a Europa s'han basat a refutar la teoria dels règims d'envair un altre país "amb el presumpte pretext de protegir els seus ciutadans".

   "Un no ha de violar les fronteres d'altres països i ningú té el dret d'envair de cap manera altres països amb el presumpte pretext de protegir els seus ciutadans", ha tancat.

DIÀLEG I SANCIONS

   El ministre d'Exteriors belga, Didier Reynders, ha defensat que "l'única solució possible és política" i ha insistit en la necessitat d'obrir el diàleg amb Rússia. "Hi ha diferents opcions sobre la taula. Si ho necessitem, augmentarem la pressió, però quin tipus de pressió veurem a la tarda", ha recalcat, insistint  que obrir el diàleg "seria la millor opció" en el si de l'OSCE, tal com ha proposat la cancellera alemanya, Angela Merkel.

   Els ministres d'Exteriors lituà, Linas Linkevicius, i hongarès, Janos Martony, també han evocat la possibilitat de sancions però sense entrar en detalls. Martony ha defensat que les "conseqüències o sancions hauran de discutir-se i decidir-se si n'hi ha alguna", tot i que ha rebutjat prejutjar possibles decisions, i a més ha reclamat consultes en base al Memoràndum de Budapest del 1994 en virtut del qual els Estats Units, el Regne Unit i Rússia es van comprometre a respectar la sobirania territorial d'Ucraïna a canvi de la renúncia a les armes nuclears.

   El ministre lituà ha dit que "tot està sobre la taula" i que "hi ha propostes", si bé ha defensat "intentar convèncer Rússia per implicar-se directament amb Ucraïna", inclòs en el context del Memoràndum de Budapest. "No hem de permetre que això es repeteixi", ha recalcat, recordant la crisi a Geòrgia.

   El ministre d'Exteriors danès, Martin Lidegaard, ha evocat la possibilitat de "decidir immediatament aturar les negociacions a diferents àrees" en resposta a l'acció russa i de "començar a discutir sobre sancions econòmiques a utilitzar en cas d'escalada". "Però crec que no hem de decidir sobre sancions avui. És massa aviat", ha explicat.

   El ministre d'Exteriors holandès, Frans Timmermans, ha defensat una solució negociada però ha apostat per "enviar un missatge clar a Moscou" segons la qual la UE veu "inacceptable" els seus moviments militars a Ucraïna", mentre que el seu homòleg luxemburguès, Jean Asselborn, ha defensat "evitar a tot preu la guerra" però deixant clar que la violació de la integritat territorial d'Ucraïna és quelcom "que no podem acceptar". "El preu de la sobirania d'Ucraïna no pot ser Crimea", ha avisat el luxemburguès.

   L'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Catherine Ashton, ha subratllat la necessitat de "rebaixar" la tensió i ha recalcat que l'objectiu de la reunió d'avui és "considerar qüestions polítiques" i "seguir en el nostre suport a la gent a Ucraïna".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés