Publicat 05/03/2014 10:14

Ucraïna.- Rússia recorda que l'acord signat amb Ucraïna li permet desplegar fins a 25.000 soldats al país

MADRID, 5 març (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador de Rússia davant de les Nacions Unides, Vitali Txurkin, ha recordat aquest dimarts l'existència d'un acord entre Kíev i Moscou que preveu el desplegament de 25.000 tropes russes al país europeu, al mig de les informacions sobre la presència de 16.000 soldats a la península de Crimea.

En aquest sentit, el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha recalcat que l'Exèrcit rus "compleix estrictament amb els acords que estipulen la presència de la flota russa a Ucraïna, i segueix les afirmacions de l'autoritat legítima d'Ucraïna i la de la república autònoma de Crimea".

El Kremlin ha afirmat diverses vegades que les noves autoritats ucraïneses, que van arribar al poder després de la sortida del país de Víktor Ianukóvitx, no són legítimes i ha expressat el seu suport a l'enderrocat mandatari, que ha assegurat seguir al capdavant del país.

El 1997, les dues parts van signar tres acords sobre les bases militars de Crimea segons el qual Moscou ha rebut el 81,7 % dels vaixells després de pagar una compensació de 526,5 milions de dòlars (uns 383,3 milions d'euros).

Alhora, Rússia paga cada any 97,7 milions de dòlars (al voltant de 71,1 milions d'euros) del deute ucraïnès pel dret d'ús de les seves aigües i els recursos de radiofreqüència, així com per l'impacte ambiental causat per les operacions de la seva Flota del Mar Negre, tal com ha detallat la cadena de televisió russa Russia Today.

Malgrat que, en base a l'acord inicial, la flota russa podria restar a Crimea fins al 2017, el mateix ha estat prolongat 25 anys més. En base a l'acord del 1997, la Marina russa pot desplegar 25.000 soldats, 24 sistemes d'artilleria amb un calibre menor a 100 mm, 132 vehicles blindats i 22 avions militars en territori ucraïnès.

La setmana passada, el Parlament rus va aprovar per unanimitat la proposta del president, Vladímir Putin, d'enviar tropes a Ucraïna "per garantir la pau i l'ordre" a Crimea "fins que la situació sociopolítica al país s'estabilitzi".

Tot i això, l'última paraula la té el mandatari, qui aquest mateix dimarts ha descartat de moment una intervenció militar a Ucraïna, tot i que no ha tancat la porta a que pugui produir-se en el futur, i ha advertit als Estats Units i a la Unió Europea (UE) que en cas d'adopció de sancions contra Rússia, "els danys seran mutus".

Putin ha aclarit que si l'"anarquia" que es va viure a Kíev i que va portar a la caiguda de Ianukóvitx s'estén a l'est d'Ucraïna, zona fronterera amb Rússia, "si la població demana ajuda (de Rússia), Moscou es reserva el dret de posar en marxa tots els mitjans disponibles per defensar-los".

Una de les primeres mesures aprovades per la Rada Suprema (Parlament) d'Ucraïna després de l'arribada al poder de les noves autoritats després de l'enderrocament de Víktor Ianukóvitx ha estat abolir la llei que protegia l'ús de les llengües minoritàries, entre les quals hi ha el rus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés