Publicat 13/03/2014 12:20

L'OTAN descarta una resposta militar contra Rússia per la crisi a Crimea

BRUSSEL·LES, 13 març (EUROPA PRESS) -

L'OTAN no està preveient cap resposta militar contra Rússia per la crisi a Crimea i tampoc preveu ajustos en els seus plans de contingència per garantir la protecció i defensa del conjunt dels aliats, inclosos els països Bàltics i Polònia, més preocupats pel desafiament rus a prop de les seves fronteres.

"L'OTAN no està considerant una resposta militar", segons han explicat fonts militars aliades a Europa Press.

El comandant suprem de l'OTAN, el general estatunidenc Philip Breedlove, ha reconegut aquest dimarts la convicció dels militars russos que s'han desplegat a bases ucraïneses de la Península de Crimea, rebutjant així que es tracti de milicians d'autodefensa locals prorusses.

"Després d'una revisió extensiva de múltiples fonts d'informació, creiem que aquestes són forces militars russes que actuen d'acord amb ordres clares per minar les forces ucraïneses a Crimea", ha explicat el general al seu 'bloc'.

Els països de l'OTAN van acordar dilluns desplegar dos avions de reconeixement AWACS per vigilar la situació a la regió a Romania i Polònia, però fonts militars han dit que els exercicis ja eren previstos abans de la crisi.

"No hi ha cap canvi en la nostra planificació ni cap ajust en els nostres plans de contingència per protegir tots els aliats, inclosos els bàltics. Els nostres plans segueixen essent adequats", han recalcat fonts militars aliades.

Els Estats Units sí que han acordat enviar 12 caces F-16 a Polònia en el marc d'exercicis militars i sis aparells F-15 més a Lituània per reforçar la missió de vigilància policial aèria de l'OTAN que cobreixen els països bàltics, però fonts militars han aclarit que són "contribucions bilaterals nacionals" i no estan sota comandament de l'OTAN.

Els aliats estan pendents de decidir encara a començament d'abril l'impacte de la crisi a Ucraïna per la cooperació amb Rússia.

"Allò únic que s'ha decidit de manera definitiva és suspendre la cooperació per escortar el vaixell estatunidenc Capi Ray per destruir les armes químiques sirianes", han precisat les fonts militars aliades consultades, que han explicat que encara "estan pendents les decisions finals" sobre el conjunt dels àmbits de cooperació amb Rússia, que abracen des de la cooperació en la lluita contra el terrorisme, la lluita contra la pirateria o Afganistan, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés