Publicat 17/11/2014 17:52

Els 28 acorden ampliar a diversos separatistes la llista de sancionats per la crisi a Ucraïna

BRUSSEL·LES, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea han acordat aquest dilluns ampliar la llista de sancionats per la crisi ucraïnesa per incloure "separatistes" prorussos que amenacen la integritat territorial del país, tot i que els noms que se sumaran els han de definir encara la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior.

En un text adoptat després de debatre aquest dilluns a Brussel·les sobre Ucraïna, els ministres s'han mostrat "alarmats" pels últims esdeveniments a l'est d'Ucraïna, en especial per l'avanç de tropes i equips militars des de la frontera de Rússia. Per aquesta raó insten al ple compliment del protocol de Minsk --acord que fixa les condicions de l'alto el foc entre Kíev i els separatistes prorussos-- i demanen al Kremlin que assumeixi la seva "responsabilitat" en aquest conflicte.

Com a mesura de pressió, els Vint-i-vuit han encarregat als serveis de l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, que presentin una proposta formal en els pròxims dies, "per poder prendre una decisió abans que acabi aquest mes", han informat fonts europees, que donen per fet que la llista serà adoptada "la setmana que ve".

Una vegada que es presenti la proposta formal amb els nous noms als quals congelar els actius i vetar l'entrada en terra comunitària, els estats membre han d'aprovar-la per unanimitat, tot i que no és necessària una reunió de ministres per fer-ho.

La idea d'encarregar una llista addicional de sancionats ha estat abonada per "tots" els ministres, indiquen fonts diplomàtiques. Els estats membre, tot i això, no han avançat en l'opció d'ampliar també les sancions econòmiques a Rússia, més enllà d'indicar en un text de conclusió que la UE vigilarà "estretament" els esdeveniments i que actuarà en conseqüència.

La Unió Europea té una tercera modalitat de sancions en aquesta crisi, que té a veure amb la política de "no reconeixement" de l'annexió de Crimea a Rússia i que inclou mesures que ja han estat adoptades aquest estiu per limitar el comerç d'aquesta regió, per exemple, prohibint a les empreses europees exportar a aquest mercat. En aquest sentit, els Vint-i-vuit es comprometen a seguir avançant en aquesta línia "amb noves accions", si bé no detalla quines.

POTENCIAR EL DIÀLEG

En qualsevol cas, els estats membre incideixen en la necessitat de reimpulsar el diàleg amb Moscou per buscar una sortida diplomàtica a la crisi i deixar clar que la solució "militar" no és una opció.

"La situació és insostenible, necessitem una solució diplomàtica i necessitem, per fer-ho, implicar la part russa", adverteixen fonts europees, que afegeixen que "tots" els ministres estan d'acord que la Unió Europea ha de fer tot el que estigui a la seva mà per facilitar aquesta solució.

Durant el debat, a més, els responsables d'Exteriors han demanat a la nova cap de la diplomàcia europea que viatgi a Kíev i a Moscou, amb qui volen intensificar els contactes amb la contrapart russa.

Pel que fa a Kíev, els ministres insisteixen en la necessitat "urgent" que es formi el nou Govern ucraïnès, resultat de les eleccions del 26 d'octubre, amb l'objectiu que iniciï amb celeritat les reformes polítiques i econòmiques necessàries.

Diversos ministres han intervingut per incidir en la "condicionalitat" de les ajudes que ofereix la UE a aquest país, per assegurar-se que es produeixen els avenços necessaris en qüestions com la reforma constitucional, l'Estat de dret i la lluita contra la corrupció.

En el text, els ministres també es mostren preocupats per l'"impacte humanitari" que pateix la població a la zona del conflicte i demanen a les parts que respectin el dret internacional, i alhora advoquen per enviar observadors internacionals a la península de Crimea i Ucraïna per supervisar la situació.

Finalment, els Vint-i-vuit subratllen la importància de les relacions en matèria de subministrament energètic i aplaudeixen l'acord aconseguit el 30 d'octubre entre Rússia i Ucraïna, amb la participació de la UE, del qual diuen que assegura el subministrament de gas a Ucraïna i també el pas "estable, suficient i ininterromput" a Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés