Actualitzat 23/07/2014 19:26

Ucraïna.- Arriben a Països Baixos els primers cossos del MH17

EINDHOVEN (PAÏSOS BAIXOS), 23 jul. (Reuters/EP) -

Els cossos de les primeres víctimes de l'avió de passatgers malaisi abatut a Ucraïna la setmana passada han estat traslladats aquest dimecres a Països Baixos, on han estat rebuts amb una barreja d'indignació i de dolor.

En el primer dia de duel nacional des que la reina Guillermina morís el 1962, les banderes a mitja asta i les campanes han rendit homenatge a les 298 persones mortes el passat 17 de juliol en la tragèdia del vol MH17 enderrocat a l'est d'Ucraïna. El rei Guillem i el primer ministre, Mark Rutte, han liderat els dignataris presents mentre dos militars d'aviació traslladaven els fèretres de fusta a l'aeroport d'Eindhoven al sud de Països Baixos.

La guàrdia d'honor militar s'ha quadrat i alhora una única corneta feia sonar l'himne dels caiguts en servei que es toca en els funerals militars. Després d'uns minuts de silenci celebrats en tot el país, soldats han pujat a bord del C-130 holandès i el Boeing C-17 australià per transportar els fèretres a 40 cotxes fúnebres que eren a la pista.

Les restes d'un número desconegut de víctimes van ser traslladades dimarts des de la zona rebel d'Ucraïna. Rutte ha dit que mentre que alguns cossos podran ser identificats immediatament, completar la tasca podria requerir setmanes i fins i tot mesos. El primer ministre australià, Tony Abbott, ha dit que no estava clar quants cossos havien estat traslladats des de Kharkov i quants se n'havien deixat enrere al lloc de l'accident.

Segons les autoritats, els familiars d'algunes de les víctimes estaven presents a l'aeroport però protegits de la mirada dels mitjans. També han estat presents a l'acte els representants i banderes dels altres països amb nacionals morts a la tragèdia, incloent el governador general d'Austràlia, Peter Corgrove.

UN PAÍS COMMOCIONAT

El ministre d'Exteriors, Frans Timmermans, ha declarat que amb 193 víctimes, gairebé cada família d'aquest país de 15 milions d'habitants coneixia algun dels morts o als seus familiars, el que contribueix al dol nacional. Un acte d'homenatge a les víctimes tindrà lloc aquesta tarda a l'exterior del Palau Reial, a la plaça Dam d'Amsterdam.

"Pensin en totes les persones que volaven per vacances, tots els joves que acabaven d'acabar els seus exàmens", ha dit Jikkie van Giessen d'Amsterdam. "Tots miraven cap al futur i llavors vostès els van abatre", ha afegit. "Hagi estat un accident o hagi estat intencionat, el fet cert és que és horrible", ha sentenciat.

Una enquesta publicada pel Daily Telegraaf ha mostrat l'opinió d'una aclaparador majoria del 78% dels holandesos a favor que s'imposin sancions econòmiques a Rússia fins i tot si amb això es posés en perill l'economia del país. Això és producte de la indignació amb la qual es barreja el dolor des que la Intel·ligència estatunidenca apuntés que l'enderroc del MH17 podria ser conseqüència d'un error per part dels separatistes prorussos.

Existeixen pocs precedents en la història holandesa per als fets que dels últims dies. L'últim accident en què ciutadans del país es van veure involucrats es va produir el 1977, en què van morir 583 persones, de les quals 200 eren holandeses. La col·lisió de dos Boeings totalment plens és el pitjor desastre de la història de l'aviació civil mundial.

INVESTIGACIÓ

Amb un gran nombre dels seus compatriotes morts, Països Baixos ha liderat els esforços internacionals per recuperar i identificar els cossos, així com per investigar la causa de la catàstrofe. Ha rebut l'ajuda d'altres països, que també han col·laborat en el transport aquest dimarts. Molts dels passatgers del vol a Kuala Lumpur eren turistes, però com a mínim hi havia sis experts en sida de camí a una conferència a Melbourne, Austràlia.

Des d'Eindhoven, els cossos han estat portats en un comboi de cotxes fúnebres fins a barracons militars al voltant de Hilversum, on els experts forenses començaran la difícil tasca de donar nom a les restes.

Rutte ha dit dimarts que aquest desastre ha canviat fonamentalment la manera en què el país percep Rússia i ha instat la Unió Europea a unir-se en una ferma demostració de força amb vista a Moscou perquè cooperi amb la investigació. A més, ha mantingut converses gairebé diàries amb el president estatunidenc Barack Obama, el president rus Vladímir Putin i altres líders europeus per coordinar la recuperació dels cossos i discutir sobre la investigació i les conseqüències dels fets.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés