Publicat 03/03/2014 10:41

Almunia defensa el diàleg i la negociació entre Ucraïna i Rússia perquè no esdevinguin un "conflicte armat"

Joaquín Almunia
REUTERS

Diu que Ucraïna "pot beneficiar-se d'una cooperació àmplia i profunda amb la UE", fet que no suposa cap afany de guanyar influència davant de Rússia

BILBAO, 3 març (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, espera que no hi hagi cap possibilitat real de guerra a Ucraïna i ha defensat el diàleg i la negociació amb Rússia perquè no hi hagi "un conflicte armat". A més, ha reiterat que Ucraïna "pot beneficiar-se d'una cooperació àmplia i profunda amb la UE", fet que no suposa "un afany de guanyar influència davant de Rússia".

En una entrevista concedida a Radio Euskadi, recollida per Europa Press, Almunia ha admès que a Ucraïna "hi ha tensió amb tropes al carrer, a Crimea en particular", però confia que "el problema" entre aquest país i Rússia "es resolgui com s'han de resoldre els conflictes al segle XXI, amb diàleg, diplomàcia, negociació i posant-hi cadascú de la seva part per evitar més pèrdues de vides humanes".

"La UE està amb Ucraïna i és un veí nostre molt important. Podem recolzar-los, volem recolzar-los, els vam oferir fa tres mesos un acord de cooperació molt ambiciós. Al final, sembla que, per raons russes, el Govern ucraïnès de llavors, el senyor Ianukóvitx, no va voler signar-lo, i aquesta oferta segueix en peu per a un Govern democràtic i que vulgui, no llançar-se als braços de la UE, i ignorar els llaços amb Rússia, que són molt importants històricament, des de fa segles", ha apuntat.

Tot i això, ha apuntat que Ucraïna "pot beneficiar-se d'una cooperació àmplia, profunda i clara amb la UE". "Podem ajudar molt Ucraïna, la volem ajudar i el que no volem és que s'interpreti aquest suport, aquesta cooperació i aquestes bones relacions com un afany de guanyar influència davant de la influència que té Rússia", ha insistit.

CRIMEA

Pel que fa a Crimea, ha emplaçat a "treballar a favor d'una hipòtesi favorable, que es resolguin la tensió i el conflicte de la millor manera possible, més pacífica possible".

"És veritat que, històricament, a l'època de la URSS, de Kruchev, que havia estat responsable de la Unió Soviètica a Ucraïna i que havia nascut a un poble fronterer entre Ucraïna i Rússia, es van establir uns acords perquè l'exèrcit rus utilitzés Crimea, que és la seva sortida al Mediterrani a través de l'Estret dels Dardanels, i aquests acords, des del punt de vista estratègic, són molt importants per a Rússia", ha destacat.

En aquest sentit, ha assenyalat que la situació geogràfica de Crimea "està molt enganxada a la part oriental a territori rus i el port de Sebastópol és extraordinàriament important i ho ha estat històricament per a Rússia, però bé, aquests acords, cal aconseguir-los adaptar o millorar a través del diàleg i la negociació, com es resolen les coses, de manera pacífica, i no amb tensions que puguin córrer el risc de convertir-se en conflictes armats".

Després de reconèixer que, "per desgràcia, totes les opcions estan sobre la taula", ha reiterat que "cal treballar a favor de les millors, que mai són els conflictes armats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés