Actualitzat 22/05/2015 12:23

AI denuncia crims de guerra per part dels dos bàndols en el conflicte a l'est d'Ucraïna

L'ONG assegura que hi ha nous indicis aclaparadors de tortures i morts de presos en el conflicte

   MADRID, 22 Maig (EUROPA PRESS) -

Amnistia Internacional ha denunciat aquest divendres que hi ha "aclaparadors indicis" que s'estan perpetrant crims de guerra, com a tortures i homicidis de presos per part de les dues parts enfrontades en el conflicte a l'est d'Ucraïna: les tropes governamentals i els separatistes prorussos.

   En el seu informe 'Trencant cossos: tortura i assassinats sumaris a l'est d'Ucraïna', l'ONG exposa proves incontestables de maltractaments freqüents i generalitzats a presos a mans d'un ampli ventall de captors de les dues parts del conflicte.

   Segons ha explicat en un comunicat, antics presos han denunciat haver estat sotmesos a pallisses fins que els trencaven un os, tortures amb descàrregues elèctriques, puntades de peu, punyalades, ser penjats del sostre, privació de son durant dies, amenaces de mort, denegació d'atenció mèdica urgent i simulacres d'execució.

   "En les ombres del conflicte que encara crema l'est d'Ucraïna, la nostra investigació en el terreny demostra que els relats de tortures de detinguts són tant habituals com impactants", ha assenyalat el director del Programa per a Europa i l'Àsia Central d'AI, John Dalhuisen.

   "Més de 30 expresos de les dues parts ens van oferir testimonis coherents i esgarrifosos dels maltractaments infligits pels seus captors", ha afegit. "Presos de les dues parts han patit pallisses i simulacres d'execució. També hem documentat homicidis sumaris de persones sota custòdia de grups separatistes", ha precisat.

   En aquest sentit, Dalhuisen ha advertit que "torturar o matar deliberadament captius confiscats durant el conflicte és un crim de guerra".

   "Tant les forces pro Kíev com les separatistes han de posar final a aquests crims i assegurar-se que tots els combatents controlats per elles coneixen les conseqüències, en virtut del Dret Internacional, de maltractar presos en un conflicte armat", ha reclamat.

   Alhora, el responsable d'AI ha demanat a les autoritats ucraïneses "investigar totes les denúncies de crims de guerra i altres abusos, obrir expedients i reunir proves d'abusos comesos per forces separatistes, i fer comparèixer davant de la justícia tots els responsables de perpetrar actes tan abjectes".

EXPRESOS ENTREVISTATS

   Dels 33 expresos entrevistats per Amnistia Internacional, 32 van descriure pallisses brutals o altres maltractaments greus infligits per grups separatistes i pro Kíev de la mateixa manera. Tots ells van estar captius entre juliol del 2014 i abril del 2015, i l'organització va fer la majoria de les entrevistes el març, abril i maig d'aquest any.

   L'organització va corroborar els testimonis de les víctimes amb proves addicionals, com radiografies d'ossos trencats, historials d'hospitals, fotografies d'hematomes i altres lesions, cicatrius i absència de dents. Dues de les víctimes estaven encara rebent tractament en un hospital quan es van realitzar les seves entrevistes.

   Del total, 17 havien estat en mans de separatistes i 16 en les de militars i funcionaris encarregats de fer complir la llei partidaris de Kíev, inclòs el Servei de Seguretat d'Ucraïna.

   D'altra banda, basant-se en testimonis de testimonis presencials, arxius d'hospitals, proves publicades en xarxes socials i informacions de mitjans de comunicació, ha identificat també un mínim de tres incidents recents en els quals combatents separatistes van matar sumàriament en total com a mínim vuit combatents pro Kíev.

   Segons ha explicat Amnistia, la majoria dels pitjors abusos es cometen en centres de detenció informals. Això sol ocórrer durant els primers dies de captiveri, i els grups que estan fora de la cadena de comandament oficial o de facto solen ser especialment violents i incontrolats.

   La situació a la banda separatista és especialment caòtica, determina l'ONG, ja que hi ha diversos grups que tenen presoners en un mínim d'una dotzena de llocs coneguts.

   En la banda pro Kíev, ha estat especialment preocupant el testimoni d'un expresoner que va estar sota custòdia de la milícia nacionalista Sector Dret. Aquest grup ha retingut desenes de presoners civils com a ostatges, torturant-los brutalment i extorsionant grans quantitats de diners a ells i a les seves famílies. Amnistia Internacional ha alertat les autoritats ucraïneses d'aquestes denúncies concretes, però no ha rebut resposta.

RETENCIÓ ARBITRÀRIA DE CIVILS

   D'altra banda, Amnistia Internacional ha conclòs que les dues parts retenen arbitràriament civils que no han comès cap delicte, però simpatitzen amb el bàndol contrari. L'organització va parlar amb civils que van estar detinguts i van ser objecte de pallisses només per tenir fotografies de les protestes de l'Euromaidan en els seus telèfons mòbils o per tenir números de telèfon de contactes separatistes.

   "En alguns casos, aquests civils estan detinguts per ser utilitzats en intercanvis de presos, encara que també podria ser simplement per castigar-los per les seves opinions. Aquesta és una pràctica preocupant i il·legal que ha d'acabar immediatament", ha admès Dalhuisen.

   Així les coses, AI ha demanat a les agències i experts de l'ONU pertinents que enviïn una missió urgent a Ucraïna per visitar tots els centres de detenció per a presos reclosos en relació amb el conflicte, inclosos els no oficials.

   Segons l'ONG, hauran de formar part de la missió el Subcomitè per a la Prevenció de la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants; els Grups de Treball sobre detenció arbitrària i desaparicions forçades, i el relator especial sobre la tortura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés