Publicat 28/6/2019 10:20:14 +02:00CET

Tusk veu encara "massa lluny" un acord sobre el repartiment dels alts càrrecs de la UE

Donald Tusk
Thierry Roge/BELGA/dpa

BRUSSEL·LES, 28 juny (EUROPA PRESS) -

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha assegurat aquest divendres que els líders de la UE s'estan "acostant a una solució sobre el repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, però també ha afegit que encara estan "massa lluny" de tancar un acord.

"Des d'Osaka he continuat amb les meves consultes sobre els nomenaments, incloses amb els líders de la UE que no estan presents en el G20. Només vaig parlar amb 13 líders per telèfon. Ens estem acostant a una solució però encara estem massa lluny, si som específics", ha escrit en el seu perfil de la xarxa social Twitter.

En el marc d'aquestes consultes, el polític polonès ha mantingut una trobada informal amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en el marge de la reunió del G20 que se celebra a la ciutat japonesa, segons han informat les fonts de La Moncloa.

Els caps d'Estat i de Govern de la UE es reuneixen aquest diumenge a Brussel·les amb l'únic obejtiu d'aconseguir un acord sobre el repartiment dels quatre alts càrrecs de les institucions comunitàries: les presidències de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell europeu i l'Alta Representació de Política Exterior.

Les dificultats per aconseguir un repartiment que compti amb el vistiplau de totes les capitals està relacionat amb la necessitat de trobar un paquet de noms que garanteixi els equilibris de gènere, entre les famílies polítiques, la procedència geogràfica dels elegits. La reunió podria allargar-se fins i tot fins al matí del proper dilluns.

Els líders de la UE van ser incapaços d'aconseguir un acord sobre aquest assumpte en la cimera que va tenir lloc dijous i divendres de la passada setmana, quan van constatar que cap dels candidats proposats per les famílies popular, socialista i liberal compta amb els suports suficients per ser el proper president de la Comissió Europea.

El Parlament Europeu, per la seva banda, reclama que el nou cap de l'Executiu comunitari sigui un dels cap de llista dels partits europeus a les eleccions de maig: Manfred Weber (PPE), Frans Timmermans (S&D) o Margrethe Vestager (ALDE).