Publicat 5/4/2019 12:12:05CET

Tusk plantejarà als líders de la UE una pròrroga flexible d'uns dotze mesos per ajornar el Brexit

EU Council President press conference on Brexit in Brussels
Dario Pignatelli/European Counci / DPA

BRUSSELLES, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, plantejar aquest divendres als Vint-i-set concedir al Regne Unit una prrroga "flexible" d'aproximadament dotze mesos, fins a finals de mar del 2020, oberta al fet que el Brexit s'efectu abans si Londres aconsegueix tirar endavant l'acord de divorci negociat amb el bloc.

"La idea és un any i es presentar aquest divendres als estats membre", han informat a Europa Press diverses fonts europees, que confirmen que Tusk ha optat per un model "flexible" que en l'argot comunitari comencen a anomenar 'flextension'. Aquesta opció implicaria, inevitablement, que el Regne Unit celebri les eleccions al Parlament Europeu que tindran lloc a finals de maig.

Tusk creu que aquesta fórmula donaria un marge important al Regne Unit per construir un consens que permeti la ratificació del tractat de retirada de la Cambra dels Comuns, sense traslladar la urgncia a la UE d'haver de celebrar reunions extraordinries cada poc temps per decidir sobre ajornaments breus.

En qualsevol cas, es tracta d'una proposta pensada per Tusk després dels contactes i reunions que ha tingut en els darrers dies amb les capitals per preparar la cimera extraordinria del proper dimecres, per correspon als caps d'estat i de Govern de la UE prendre una decisió per unanimitat.

Ser en aquesta cita en qu els líders dels Vint-i-set escoltaran per part de la primera ministra britnica, Theresa May, els detalls del pla per desbloquejar l'acord negociat i evitar un Brexit abrupte i catic el proper dia 12, quan expira la prrroga que li va concedir la UE.

En una carta que va enviar aquest mateix divendres a Tusk, May torna a demanar que el bloc accepti ajornar el Brexit fins al 30 de juny, malgrat que aquesta opció va ser rebutjada pels líders en la cimera en qu van fixar el nou calendari.