Publicat 04/07/2019 17:23

Tusk defensa el repartiment de càrrecs en una Eurocambra crítica però que no planteja el veto

Donald Tusk
Jerry Lampen/ANP/dpa

BRUSSELLES, 4 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha defensat aquest dijous el repartiment d'alts crrecs de les institucions comunitries tancat entre els caps d'estat i de govern, perqu creu que és el resultat de "bones decisions", i ho ha fet davant d'un ple del Parlament Europeu en el qual els principals grups han criticat la negociació al marge dels eurodiputats encara que cap no ha arribat a plantejar l'amenaa de veto.

"Crec que són bones decisions, per primera vegada en la nostra histria el Consell Europeu va proposar els noms de dues dones i dos homes per liderar les institucions clau de la UE", ha declarat Tusk per defensar el nou disseny, que situa la ministra de Defensa alemanya Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea.

La jerarquia que han pactat els líders reserva als liberals la presidncia del Consell Europeu, amb el belga Charles Michel; i la presidncia del Banc Central Europeu per a la conservadora francesa Christine Lagarde; mentre que el lloc d'Alt Representant de Política Exterior de la UE ser per al socialista espanyol Josep Borrell.

"Va costar tres dies perqu vaig voler estar segur que cada estat membre, gran o petit, de tots els racons d'Europa, fos a bord pel que fa al futur lideratge de la Unió", ha argumentat Tusk, qui ha renunciat a la seva intervenció final per donar rplica a les crítiques que ha rebut per la manera de conduir la negociació.

En qualsevol cas, en el seu primer discurs abans d'escoltar els eurodiputats, qui va ser primer ministre polons ha assegurat que "encara hi ha marge per millorar" la presncia dels pasos de l'Europa central i de l'est en l'arquitectura europea, tot i que no ha aclarit com.

El repartiment negociat durant tres dies sense descans a Brusselles ha provocat un profund malestar a l'Eurocambra, els representants de la qual exigien que fos un dels cap de llista dels partits europeus de les eleccions qui presidís l'Executiu comunitari.

Els eurodiputats també van reaccionar amb molstia que els Vint-i-vuit apuntessin al socialista búlgar Serguei Staníxev com qui hauria de ser el proper president de l'Eurocambra per respectar l'equilibri geogrfic i assegurar un lloc als pasos de l'est.

Fins i tot el grup dels Socialistes europeus va rebre aquesta recomanació com un intent d'ingerncia i, després d'una tibant reunió de diverses hores, va elegir l'itali David-Maria Sassoli com el seu candidat. Sassoli va ser finalment elegit president de l'Eurocambra aquest dimecres, amb el suport exprés del PPE i dels Liberals.

Tusk ha insistit que el Consell que formen els líders té tanta "legitimitat democrtica" com l'Eurocambra, ha considerat que "aquestes petites disputes no tenen sentit" i ha apellat a la responsabilitat de les institucions per evitar bloqueigs i treballar juntes per un projecte comú.

La designació de la candidata alemanya com a propera presidenta de la Comissió Europea és l'únic dels quatre llocs clau sobre el qual l'Eurocambra té poder de veto, perqu hi podria votar en contra. Est previst que els eurodiputats votin aquest nomenament en el proper ple de juliol, en concret el dimarts 16.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés