Publicat 14/03/2019 12:01

Tusk advoca per una pròrroga "llarga" si el Regne Unit vol "repensar" el Brexit

EU-Arab League Summit in Egypt
Francisco Seco/AP POOL/dpa

BRUSSELLES, 14 març (EUROPA PRESS) -

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha avanat aquest dijous que demanar als líders de la Unió Europea que contemplin concedir una "prrroga llarga" al Regne Unit per ajornar la seva sortida del club comunitari, si aquest retard respon a la necessitat que el país vulgui "repensar" la seva estratgia sobre el Brexit.

Tusk mantindr aquests dies el contacte amb totes les capitals per preparar la cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE que tindr la crisi del Brexit com a element central de la seva agenda, els propers dijous 21 i divendres 22.

En aquestes converses prvies, Tusk vol plantejar als líders dels Vint-i-set "estar oberts a una prrroga llarga si el Regne Unit troba necessari repensar la seva estratgia pel Brexit i construir-ne un consens", segons ha escrit en el seu compte de Twitter el president del Consell europeu.

El negociador cap de la UE, Michel Barnier, no obstant aix, va posar en dubte el dia anterior a la convenincia de retardar la sortida del Regne Unit si el que pretén la part britnica és renegociar un acord de divorci que el bloc dona per tancat i es nega a reobrir.

"Prorrogar aquesta situació, per a qu? Perqu la negociació sobre l'article 50 (que fixa les condicions de sortida) ha acabat: L'acord és aquí", va avisar aquest dimecres Barnier, en un debat davant del ple del Parlament europeu.

Als Estats membres "no els ve de gust" seguir allargant la incertesa que la ruptura amb el Regne Unit ha provocat, segons les fonts europees, per la qual cosa qualsevol petició per part del Govern de Theresa May estar condicionada.

Tant des de l'Executiu comunitari com des de les capitals s'ha insistit durant els darrers dies en qu una sollicitud de prrroga ha d'estar "raonada" i deixar clar quin és l'objectiu que es persegueix i en quant de temps es vol aconseguir.

El Parlament britnic vota aquest dimecres si demanar formalment aquest ajornament als seus socis europeus, un procés que no s'activar fins que no hi hagi una petició sobre la taula i que es preveu que els líders discuteixin en la cimera de la setmana vinent. La decisió final ha de ser per unanimitat.

El Govern de May es mou entre dues opcions, bé una prrroga curta fins al 30 de juny per evitar haver de convocar les eleccions al nou Parlament Europeu que es constituir el 2 de juliol, o bé una de més llarga per explorar alternatives a la situació actual.

Per a la UE, no obstant aix, no té sentit una extensió breu si no és perqu Westminster ha acceptat l'acord que hi ha sobre la taula i es necessita aquest temps per complir amb els processos de ratificació i adaptació.

La perspectiva d'una prrroga llarga tampoc no conven els europeus, perqu creuen que Londres ho utilitzaria per reobrir el pacte segellat. Aquesta opció guanyaria suports, segons les fonts europees, si es degués a la convocatria d'un segon referndum o d'eleccions anticipades per formar un nou Govern amb un mandat clar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés