Publicat 11/1/2019 10:54:42 +01:00CET

Turquia ordena l'arrest de més de 100 militars per suposats vincles amb el clergue Gülen

Desfile militar en Estambul
REUTERS / MURAD SEZER - Archivo

ISTANBUL, 11 gen. (Reuters/EP) -

Les autoritats de Turquia han ordenat l'arrest de més de 100 militars i antics cadets per suposats vincles amb l'organització liderada pel clergue islamista assentat als Estats Units, Fethullah Gülen, a qui el Govern d'Ankara considera l'impulsor del fallit cop d'estat del 2016, segons han informat la Fiscalia i mitjans estatals aquest divendres.

Les operacions policials contra suposats seguidors de Gülen han estat una prctica reiterada per part de les autoritats des del fallit aldarull. Gülen ha negat qualsevol vinculació amb el cop d'estat, que va acabar amb la vida de 250 persones.

La Fiscalia d'Istanbul ha ordenat l'arrest de 50 sospitosos, dels quals sis són oficials i la resta estudiants d'acadmies militars expulsats després de l'aldarull, en una investigació sobre els vincles de Gülen a les Forces Armades.

L'operació, que es desenvolupa en 16 províncies del país, s'ha centrat en les trucades fetes per línies de telfon fix, segons la Fiscalia d'Istanbul. A la província d'Adana, al sud del país, els fiscals han ordenat l'arrest de 52 militars més, 42 d'ells en actiu, en una operació que s'ha desenvolupat a 20 províncies.

L'agncia ha indicat que coronels, comandants, tinents i altres oficials en actiu seran arrestats per trucades de telfon que van fer a persones relacionades amb Gülen. Molts dels sospitosos ja han estat arrestats.

Des del cop d'estat, les autoritats turques han empresonat a l'espera del judici més de 77.000 persones i han susps o destitut uns 150.000 funcionaris i militars per la seva suposada vinculació amb el cop o amb l'organització liderada per Gülen.

Les organitzacions defensores dels Drets Humans i aliats occidentals de Turquia han mostrat la seva preocupació per les operacions de detencions massives després del fallit cop d'estat i han alertat que és un intent per silenciar als crítics amb el Govern turc. El Govern d'Ankara manté que aquestes mesures són necessries per la greu amenaa que afronta Turquia.