Publicat 7/12/2019 15:55:36 +01:00CET

Turquia demana revocar el "vergonyós" Nobel de Literatura concedit a l'austríac Peter Handke

Peter Handke
Mehdi Chebil - Archivo

MADRID, 7 des. (EUROPA PRESS) -

Turquia ha emplaçat aquest dissabte a l'Acadèmia Sueca a retirar el Nobel de Literatura a l'austríac Peter Handke, conegut pel seu suport al règim serbi durant la guerra dels Balcans. Per Ankara, molt implicada en la defensa de la minoria musulmana de Bòsnia, és una "decisió vergonyosa".

"Dilluns entregaran el Nobel de Literatura a Peter Handke, qui dona suport a Slobodan Milosevic i nega el genocidi bosnià. Aquesta decisió vergonyosa ha de ser revertida", ha afirmat un portaveu de la Presidència turca, Ibrahim Kalin, a través d'un missatge a Twitter.

El dramaturg, novel·lista i poeta austríac va conèixer l'anunci a l'octubre, un premi concedit "pel seu influent treball en la ingenuïtat lingüística que ha explorat la perifèria i especificitat de l'experiència humana".

No obstant això, per Kalin, un premi així només serveix per animar futurs genocidis. "Com pots premiar a algú sense consciència moral ni sentit de la vergonya?", s'ha preguntat.

Handke és un admirador declarat del líder serbi Slobodan Milosevic, mort el 2006 quan estava sent jutjat al Tribunal Penal Internacional per crims de guerra i genocidi. Handke assegura que els bosnians que van morir a Sarajevo es van suïcidar per culpar els serbis i també sosté que tampoc no va haver cap genocidi a Srebrenica.