Actualitzat 11/1/2019 10:10:33 +00:00 CET

Trump diu que té "gairebé" decidit declarar l'"emergència nacional" a la frontera


REUTERS / CARLOS BARRIA

WASHINGTON, 11 Ene. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha indicat aquest dijous que té "gairebé" decidit declarar l'"emergència nacional" a la frontera sud, si els demòcrates i els republicans no són capaços d'arribar a un acord sobre el sostre de despesa que inclogui els diners necessaris per construir el polèmic mur.

"Tinc tot el dret a declarar l'emergència nacional", ha dit Trump en declaracions a la premsa des de la Casa Blanca abans de marxar en direcció a la ciutat de McAllen, a la línia limítrofa. "Encara no ho he fet, però és possible que ho faci. Si (les negociacions) no funcionen, probablement ho faré. És gairebé segur que ho faré", ha indicat. "És una qüestió de sentit comú", ha afegit.

Els crítics consideren que la mesura de declarar una emergència seria il·legal i planegen impugnar-la immediatament davant els tribunals. Fins i tot alguns dels republicans que es troben a favor de la construcció d'un mur fronterer han asseverat que no volen utilitzar part dels diners destinats a l'Exèrcit per pagar-ho.

L'administració pública funciona a mig gas des del passat 22 de desembre perquè al Congrés, tant els demòcrates com alguns republicans, s'ha negat a finançar el polèmic mur, i han fet naufragar així l'acord sobre el nou sostre de despesa. La paralització ha fet que centenars de milers de treballadors federals no cobrin els sous.

Trump va amenaçar la setmana passada els líders dels dos partits al Congrés amb mantenir tancat el Govern "mesos o anys" fins que els crítics cedeixin, encara que va plantejar l'alternativa que podria fer servir els seus poders executius per declarar l'"emergència nacional" a la frontera, la qual cosa li permetria obtenir els diners i evitar els legisladors.

"Francament, crec que la Xina és en molts assumptes més honorable que els ploramiques de Chuck i Nancy. Realment ho crec. Crec que és molt més fàcil tractar amb la Xina que amb el partit opositor", ha sostingut Trump en referència a la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, i al líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer.

Interrogat aquest dijous sobre per què no ho ha fet ja, Trump ha contestat que vol donar una oportunitat al Congrés. El dimecres passat, va expressar la seva confiança a tancar un acord amb el Congrés, si bé poc després abandonava la reunió amb els líders demòcrates i republicans per la seva negativa a finançar el mur.

Conscient que aquesta paràlisi política podria perllongar-se, ha aclarit que, en el cas que el tancament parcial del Govern continuï, no acudirà al Fòrum Econòmic de Davos, que se celebrarà entre el 22 i el 25 de gener.

"Pretenia anar-hi i parlar davant de la comunitat financera mundial a Davos i això segueix sent així, però si el tancament parcial del Govern continua, no hi aniré", ha dit, segons informa CNN.

Els demòcrates, per la seva banda, han acusat Trump de fer servir tàctiques d'esporuguiment i de propagar informació falsa sobre la situació fronterera per complir amb la seva promesa de campanya mentre prepara la carrera per a la reelecció el 2020.