Trump difondrà aquesta setmana la transcripció d'una altra conversa telefònica amb el president d'Ucraïna

Publicat 12/11/2019 16:57:24CET
Donald Trump a la Casa Blanca.
Contacto

WASHINGTON, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que aquesta setmana difondrà la transcripció d'una conversa telefònica que va mantenir amb el mandatari d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, abans de la polèmica trucada que ha portat als demòcrates a impulsar un procés de destitució parlamentària (impeachment en anglès) per rellevar-lo.

"Difondré la transcripció de la primera i, per tant, la més important, trucada telefònica al president d'Ucraïna abans que acabi aquesta setmana", ha afirmat el president dels Estats Units, en un missatge publicat al seu compte personal de la xarxa social Twitter.

Trump ha anunciat la difusió d'aquesta transcripció en una setmana clau en el procés de destitució parlamentària contra Trump, que dimecres obrirà la fase de compareixences públiques a la Cambra de Representants.

La transcripció que difondrà Trump serà la d'una trucada a Zelenski anterior a la que va provocar la denúncia d'un funcionari d'Intel·ligència, que va presentar la seva queixa per la via reglamentària interna, en considerar que el president nord-americà podria haver incorregut en abús de poder amb aquesta conversa.

Segons la transcripció d'aquesta polèmica trucada del 25 de juliol, Trump va demanar literalment a Zelenski que li fes el "favor" d'impulsar una investigació sobre el paper d'Hunter Biden, fill de l'ex-vicepresident nord-americà Joe Biden, en una empresa gasística ucraïnesa.

El mandatari nord-americà nega que hagi comès irregularitats amb aquesta trucada i sosté que és innocent perquè en cap moment va haver-hi "quid pro quo" (intercanvi de favors) amb Ucraïna. No obstant això, els demòcrates sospiten que Trump podria haver vinculat la concessió de centenars de milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna a l'espera que el Govern de Kíev es comprometés públicament a investigar els Biden.

La setmana passada, un testimoni clau en la investigació de l''impeachment', l'exembaixador dels Estats Units davant la Unió Europea Gordon Sondland, va canviar la seva declaració davant la Cambra de Representants per declarar que sí que va haver-hi un "quid pro quo" amb el Govern ucraïnès perquè ell mateix va traslladar a un assessor de Zelenski que els Estats Units no concedirien l'ajuda militar a Kíev si abans no hi havia un compromís públic per investigar els Biden.