Publicat 5/7/2020 12:04:44 +02:00CET

Trump es compromet a "protegir la forma de vida americana que va començar amb Cristòfor Colom"

El presidente de Estados Unidos, Donald Trump
2020 GETTY IMAGES / DREW ANGERER

   MADRID, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

   El president dels Estats Units, Donald Trump, ha manifestat aquest diumenge la seva voluntat de "protegir la forma de vida americana que va començar amb Cristòfor Colom" durant la celebració de la festivitat del 4 de juliol, Dia de la Independència, a la Casa Blanca.

   "Junts lluitarem pel somni americà i el defensarem, per protegir i preservar l'estil de vida nord-americana, que va començar el 1492 quan Colom va descobrir Amèrica", ha declarat el mandatari, en plena ofensiva contra la retirada d'estàtues i monuments històrics en tot el país per part d'activistes i manifestants que en critiquen el caràcter colonialista.

ESTÀTUA DE BALTIMORE

    Sense anar més lluny, aquesta passada nit un grup de manifestants ha derrocat una estàtua de Colom i l'han llançat al port d'Inner Harbor a Baltimore, ciutat situada en l'estat nord-americà de Maryland.

   Segons Louis Krauss, que ha compartit el vídeo de l'enderrocament de l'estàtua en xarxes socials, hi havia almenys 300 persones reunides en el lloc. "Després de caure, l'estàtua s'ha trencat en diversos trossos, que han estat arrossegats i llançats a l'Inner Harbor", ha dit Krauss a la cadena de televisió CNN.

   Aquesta estàtua de Colom --una figura polèmica als Estats Units, especialment entre els nadius americans-- es va col·locar fa més de 30 anys a Baltimore.

   En resposta, Trump ha avisat: "Mai permetrem que una torba enfurismada derroqui les nostres estàtues, esborri la nostra història, adoctrini als nostres fills o trepitgi les nostres llibertats".

   Trump va signar a finals de mes una ordre executiva per protegir els monuments nord-americans, que inclou annexos on s'anuncia que els responsables d'incitar a desordres públics seran perseguits "fins a on aconsegueixi la llei".

   L'ordre, publicada el 27 de juny a la web de la Casa Blanca, garanteix que qualsevol persona o grup que destrueixi o destrueixi un monument o estàtua podria enfrontar-se a una pena de fins el 10 anys de presó per dany intencionat a una propietat federal.

   La llei, a més, ordena que els qui inciten a la violència i l'activitat il·legal sant processaments "fins a on aconsegueixi la llei" i avisa les agències de seguretat estatals i locals que permetin aquest dany que podrien quedar-se sense ajudes federals com a càstig.

   En el mateix discurs, Trump ha comparat la lluita del país nord-americà contra els nazis amb els seus esforços per "vèncer a l'extrema esquerra", al mateix temps que ha acusat els manifestants antiracistes d'intentar destruir els Estats Units.

   "Els herois nord-americans van vèncer als nazis, van destronar als feixistes, van derrocar als comunistes, van salvar els valors nord-americans, van defensar els principis dels Estats Units i van perseguir els terroristes fins als confinis de la Terra", ha indicat Trump.

   "Ara, nosaltres estem en procés de vèncer a l'esquerra radical, els marxistes, els anarquistes, els agitadors, els saquejadors i les persones que en molts casos no tenen idea del que estan fent", ha reblat.