Actualitzat 9/1/2019 9:28:56 +00:00 CET

Trump assegura que la "creixent crisi" migratòria al sud posa en risc tots els nord-americans


REUTERS / JOSHUA ROBERTS

MADRID, 9 Ene. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat que la situació a la frontera del sud del país és una "creixent crisi humanitària i de seguretat" que posa en perill tots els nord-americans.

"Tots els nord-americans es veuen afectats per la descontrolada migració il·legal", ha indicat Trump durant el seu primer discurs televisat des del Despatx Oval, i ha afegit que "redueix els llocs de feina i els salaris". "No tenim espai per retenir-los i no tenim manera de traslladar-los immediatament al seu país", ha asseverat.

El mandatari ha recalcat que el tancament del Govern és a causa dels demòcrates, que s'han negat a brindar suport per a un mur fronterer i amb els quals es reunirà aquest dimecres per reprendre les converses.

"El Govern dels EUA roman tancat per una raó i només una: els demòcrates no aproven el finançament de la seguretat fronterera", ha recalcat Trump.

El magnat no ha declarat l'assumpte com una emergència nacional i ha indicat que el mur es pagarà de manera indirecta amb el nou acord comercial entre els Estats Units i Mèxic.

El president nord-americà també ha destacat la violència a la qual s'enfronten els migrants en el seu viatge per arribar als Estats Units.

"Una de cada tres dones són agredides sexualment en el perillós viatge a través de Mèxic. Les dones i els nens són les principals víctimes. Aquesta és la tràgica realitat de la immigració il·legal a la nostra frontera", ha subratllat.

A més, Trump ha assegurat que la frontera és un fàcil accés de drogues i que "aquest any moriran més nord-americans per drogues que en tota la guerra del Vietnam".

Per la seva banda, el líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha recalcat que el Govern dels Estats Units ha de tornar a obrir-se mentre continuen les converses sobre la seguretat fronterera.

"El símbol d'Amèrica ha de ser l'Estàtua de la Llibertat, no un mur de 9 metres", ha manifestat Schumer. "Llavors el nostre suggeriment és simple, senyor president: reobrir el Govern i treballar per resoldre les nostres diferències sobre la seguretat fronterera", ha afegit.

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha advertit que Trump ha decidit mantenir com "ostatges" els nord-americans. "El president ha triat la por. Volem començar amb els fets", ha asseverat Pelosi.

el més llegit

 1. 1

  Les botigues Ikea a Barcelona donen llits i material per a persones vulnerables

 2. 2

  Coronavirus.- L'IQS desenvolupa un potencial inhibidor de proteasa per combatre el Covid-19

 3. 3

  Coronavirus.- Les obres de teatre 'Germanes' i 'Desclassificats', en obert a Internet

 4. 4

  Mor l'escriptor i músic Víctor Nubla

 5. 5

  El Govern central donarà un subsidi d'uns 430 euros a temporals que es quedin en atur durant l'estat d'alarma