Actualitzat 19/5/2020 10:56:21 +00:00 CET

Trump amenaça de fer permanent la congelació dels fons nord-americans a l'OMS

Contacto

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha informat al director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que farà permanent la congelació dels fons del seu país a l'organització i "reconsiderarà" si deixar-ne de ser part d'aquí a 30 dies si no fa "millores substancials" per fer front a la pandèmia.

"Informo que si l'OMS no duu a terme millores substancials importants d'aquí a 30 dies, faré permanent la congelació temporal del finançament dels Estats Units i reconsideraré la nostra pertinença a l'organització", ha indicat Trump en una carta, adreçada a Tedros, que ha difós a través de Twitter.

Trump ha concretat que l'OMS ha fallat en la resposta que ha proporcionat contra la covid-19 i ha remarcat l'"alarmant falta d'independència" de l'organisme de les Nacions Unides en relació amb la Xina, país on es va originar el brot.

"És clar que el món ha pagat molt car els seus errors i els de l'organització a l'hora de contenir la pandèmia", ha assenyalat el mandatari nord-americà en la missiva, en la qual mostra una cronologia de les accions que ha dut a terme l'OMS des del desembre del 2019.

En aquest context, el president nord-americà ha acusat l'OMS d'"ignorar" les "creïbles" informacions que apuntaven a la propagació del coronavirus a Wuhan a començament de desembre del 2019 "o fins i tot abans", i inclou reportatges de la revista mèdica 'The Lancet'.

Quant a la transmissió de persona a persona, el magnat ha criticat que les autoritats taiwaneses ho van comunicar el 31 de desembre, però "l'OMS va decidir no compartir aquesta informació crítica amb la resta del món, probablement per raons polítiques".

En referència a la Xina, Trump ha rebutjat que les autoritats del país asiàtic "no van informar" a l'OMS del risc de salut pública en el període de 24 hores que indiquen les regulacions internacionals de salut, i no ho van fer fins el 31 de desembre.

AFIRMACIONS "ENGANYOSES I INEXACTES"

D'altra banda, Trump ha assegurat que l'OMS ha pronunciat "contínuament" afirmacions sobre el coronavirus que eren "grollerament inexactes o enganyoses", com quan el 21 de gener, el president xinès, Xi Jinping, "va pressionar" Tedros perquè "no declarés el brot com una emergència".

El magnat també ha criticat que Tedros "va fracassar" a fer que la Xina admetés rebre un comitè d'experts i metges internacional de l'OMS. "Aquest equip crític no va arribar a la Xina fins el 16 de febrer (...) I fins i tot no se'ls va permetre visitar Wuhan fins els darrers dies de la visita".

"Curiosament, l'OMS ha insistit a lloar la Xina per la seva transparència", ha apuntat Trump, que s'ha mostrat molt dur quan ha afirmat que, quan l'organisme "finalment" va declarar la pandèmia l'11 de març, "ja havia matat més de 4.000 persones i infectat més de 100.000 a 114 països del món".

Contador