Publicat 01/06/2021 07:58

Trudeau promet ajudes per als "supervivents" dels internats per a indígenes al Canadà

Colloquen sabates en senyal de protestes per la troballa de més cossos de 200 menors indígenes en internats canadencs
Adrian Wyld/The Canadian Press v / DPA

   MADRID, 1 juny (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre del Canad, Justin Trudeau, ha proms aquest dilluns ajudes per als "supervivents" dels internats per a l'assimilació forosa de la població índia a la canadenca, dies després que una investigació hagi tret a la llum les restes mortals de 215 menors d'edat a la fossa comuna d'un d'aquests centres.

   Aquest tipus d'escoles es van crear als segles XIX i XX per assimilar de forma forosa els joves indis; estaven finanades per l'Estat i gestionades per organitzacions religioses.

   El Govern de Trudeau s'ha vist sota pressió després d'aquesta troballa, anunciada la setmana passada pel cap de la tribu índia Tk'emlups et Secwepemc, i ha avanat que en els propers dies es reunir amb el seu gabinet per prendre nous passos.

   "La gent est sofrint i hem d'estar aquí per als supervivents", ha dit Trudeau segons recull la televisió pública canadenca, CBC.

   "Lamentablement, aix no és una excepció o un incident allat. No ens n'amagarem. Hem de reconixer la veritat. Les escoles residencials van ser una realitat, una tragdia que va existir aquí, al nostre país, i hem de reconixer-ho", ha afegit.

"GENOCIDI"

   Per la seva banda, organitzacions estan exigint accions concretes governamentals i una investigació de tots aquests centres. De fet, el líder de l'Assemblea de les Primeres Nacions, Perry Bellegarde, ha titllat aquest cas de "genocidi" .

   "He dit abans que el sistema d'escoles residencials va ser un genocidi contra les persones de les Primeres Nacions, els pobles indígenes", ha dit Bellegarde al diari canadenc 'The Globe and Mail'.

   La fossa amb les restes de 215 menors va aparixer a l'escola de Kamloops, la més gran del país. Va obrir el el 1890 sota una administració catlica, i acollia uns 500 estudiants al seu moment lgid, a la dcada de 1950. El 1969 el Govern federal va assumir la seva gestió i la va convertir en residncia estudiantil i així va funcionar fins al seu tancament, el 1978.

   Entre 1863 i 1998 es calcula que més de 150.000 menors indígenes van ser arrencats de les seves llars i internats en aquests collegis en els quals no se'ls permetia parlar el seu idioma o manifestar la seva cultura i on eren freqüents maltractaments i abusos.

   Una comissió d'investigació va concloure el 2015 que molts dels menors no van tornar mai a les seves comunitats i va reconixer així un "genocidi cultural".

   El Projecte Nens Perduts ha identificat fins al moment més de 4.100 menors morts durant la seva estada en els internats i molts d'ells van ser sepultats en els propis recintes escolars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés