Publicat 3/8/2020 16:42:08 +02:00CET

El Tribunal Suprem de Polònia valida la victòria de Duda a les presidencials

El president polonès, Andrzej Dubte
2020 GETTY IMAGES / SEAN GALLUP - Archivo

   MADRID, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal Suprem de Polònia ha declarat aquest dilluns la validesa de les eleccions presidencials celebrades al juny, en les quals Andrzej Duda va aconseguir un segon mandat, després de rebutjar la immensa majoria de les denúncies per suposades irregularitats.

   El portaveu de la Cambra de Control Extraordinari i Assumptes Públics del tribunal, Aleksander Stepkowski, ha informat que l'organisme ha revisat la pràctica totalitat de les 5.800 denúncies i ha afegit que no hi ha canvis en els resultats, segons ha informat el diari polonès 'Gazeta Wyborcza'.

   Entre les demandes rebutjades figura la de la campanya de l'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, que va demanar que la votació fos declarada invàlida a causa de les irregularitats i de l'ús de fons públics per recolzar la candidatura de Duda.

   El tribunal ha sostingut que la campanya del candidat opositor no ha presentat proves que fonamentin les seves acusacions, abans de rebutjar les crítiques sobre el biaix dels mitjans públics. "El fet que els votants triïn una font d'informació (...) no pot confondre's amb manipulació", ha dit, segons ha recollit l'agència alemanya de notícies DPA.

L'OPOSICIÓ

   En les eleccions del 12 de juliol, Duda va obtenir la reelecció amb un marge d'amb prou feines dos punts enfront del candidat opositor Trzaskowski, qui és a més 'número dos' de la Plataforma Cívica (PO), el principal partit de l'oposició polonesa.

   La mateixa nit electoral, la PO va denunciar "irregularitats escandaloses", sobretot quant al vot des de l'exterior, arribant a sostenir que Trzaskowski era el veritable guanyador.

   En aquest sentit, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va coincidir amb el diagnòstic opositor en el sentit que les eleccions presidencials "es van manejar bé, malgrat les llacunes en la regulació d'importants aspectes" relatius a la campanya.

   D'acord amb l'OSCE, la televisió pública de Polònia "va actuar com un vehicle de la campanya del president en funcions" i la implicació del primer ministre a favor de Duda "va deixar borrosa la línia entre l'Estat i el partit".

   D'altra banda, segueix havent-hi dubtes sobre la validesa de les eleccions a causa que no es va celebrar en el període previst a la Constitució. La votació, inicialment prevista pel 10 de maig, va ser ajornada per la pandèmia de coronavirus.

   L'ajornament va tenir lloc tot i que les autoritats no van declarar l'estat d'emergència, l'única via constitucional que permet un canvi de data en les eleccions.