Publicat 24/10/2019 17:55:01 +02:00CET

Un tribunal de Moscou prorroga l'arrest de l'exmarine d'EUA acusat d'espionatge a Rússia

L'exmarine nord-americà Paul Whelan, detingut a Rússia per espionatge
Kristina Kormilicyna - Archivo

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

Un tribunal del districte de Lefortovo, a Moscou, ha decidit aquest dijous prorrogar l'arrest de Paul Whelan, un exmarine dels Estats Units detingut a Rússia com a sospitós d'espionatge, segons ha informat l'agència de notícies russa Sputnik.

"El tribunal ha resolt acceptar la sol·licitud de la investigació de prorrogar a l'acusat Whelan la mesura cautelar d'arrest durant dos mesos, fins al 29 de desembre", ha explicat el jutge Sergei Riabtsev, encarregat del procés.

En la vista en el tribunal, Whelan ha sol·licitat que el jutge i l'investigador s'apartin del cas, una petició que ha rebutjat la cort. "M'acusen d'una cosa que no vaig fer. Les autoritats russes diuen que van capturar un agent 007 mentre exercia la seva funció però en realitat sóc un Mister Bean de vacances", ha dit l'exmarine, abans de reiterar que els seus drets no s'estan respectant.

Whelan, de 49 anys, va entrar a Rússia amb passaport nord-americà, tot i que també té la nacionalitat del Regne Unit, el Canadà i Irlanda. Segons les dades que es s'han presentat davant el tribunal de Moscou, l'exmarine nord-americà va visitar Rússia en diverses vegades des del 2007.

El fabricant nord-americà de peces de recanvi per a automòbils BorgWarner ha confirmat que Whelan és el seu responsable de seguretat global. El Servei Federal de Seguretat de la Federació Russa (FSB) va informar de l'arrest de Whelan a finals del 2018 i va justificar l'arrest amb l'acusació que estava fent tasques d'espionatge, un delicte que a Rússia es castiga amb penes de deu a 20 anys de presó.

Whelan ha rebutjat els càrrecs que se li imputen i ha subratllat que va viatjar a Rússia per assistir a les noces d'un amic, una versió que ha reiterat la seva família.