Publicat 18/10/2020 14:52CET

El Tribunal Electoral de Bolívia descarta el mètode de comptatge ràpid hores abans de les eleccions

Motorista amb la bandera boliviana a La Paz
CHRISTIAN LOMBARDI / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

El MAS i Camacho qüestionen la mesura mentre Mesa, "entén" els motius del canvi d'última hora

MADRID, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem Electoral (TSE) de Bolívia ha decidit aquest dissabte no fer servir el mètode de comptatge ràpid de vot en la primera volta de les eleccions presidencials que tenen lloc a Bolívia aquest diumenge.

Segons un comunicat conjunt de les missions d'observació al país, el Tribunal ha informat als diferents grups d'observadors que ha pres aquesta decisió perquè "no se'n pot garantir el funcionament òptim".

En aquest text, que signa l'Organització dels Estats Americans (OEA), l'Unió Interamericana d'Organismes electorals (Uniore) i la missió del Centre Cartero, s'ha demanat als candidats no fer "pronunciaments precipitats".

Per la seva banda, el president del TSE, Salvador Romero, ha declarat a l'Agencia Boliviana d'Informació (ABI) que la decisió es pren per "no generar incertesa en un clima d'alta polarització política, de susceptibilitat i de desconfiança".

En resposta, el candidat del MAS a la Presidència, Luis Arce, ha expressat la seva "preocupació" per aquest canvi en el sistema de recompte després d'una reunió amb representants del Brasil, Colòmbia, l'Equador, Guatemala i Panamà, inclosos en la comitiva d'observadors de la Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes. El mateix líder del MAS, Evo Morales, ha expressat els seus dubtes: "Aquesta decisió d'última hora desperta dubtes sobre les seves intencions".

També el partit Comunitat Ciutadana d'un altre gran favorit dels comicis, Carlos Mesa, ha lamentat la mesura, però ha expressat la seva comprensió. "Lamentem les circumstàncies que van portar el Tribunal Suprem Electoral a deixar sense efecte la Difusió de Resultats Preliminars (Direpre), no obstant això, entenem les raons per les quals va prendre aquesta decisió, optant per la seguretat, fiabilitat i certesa dels resultats oficials", ha indicat CC.

El tercer en discòrdia, Luis Fernando Camacho, ha expressat a través del seu partit, Creemos, el seu rebuig a la mesura perquè "vulnera el principi rector de la transparència i publicitat" del procés electoral. Per això ha demanat que es reconsideri la decisió "en bé de la democràcia i la credibilitat de les eleccions nacionals".

COMPTATGE RÀPID

El sistema de Difusió de Resultats Preliminars (Direpre), el nom oficial del comptatge ràpid, el va aprovar el TSE amb l'objectiu de permetre consultar de manera ràpida per taula electoral als bolivians el resultat de les eleccions.

Els resultats que mostrava el Direpre no eren vinculants jurídicament, però sí més ràpids que el recompte oficial que, finalment serà l'únic sistema que es faci servir en la jornada d'aquest diumenge.

Precisament, el Direpre va sorgir com una resposta a l'anterior sistema de comptatge, que va deixar de mostrar resultats durant unes hores dels comicis de novembre i quan va tornar a mostrar-los la tendència es va invertir i l'avantatge d'Evo Morales va pujar prou per ser elegit president en segona volta.

Això va ocasionar aldarulls en què van morir una trentena de persones, les denúncies d'irregularitats d'organismes com l'OEA i la pressió dels militars van fer que Evo Morales renunciés a la presidència i abandonés el país, mentre que l'actual presidenta interina, Jeanine Añez, va prendre el poder.

Les eleccions presidencials d'aquest diumenge estaven previstes per a maig quan es van retardar per la pandèmia. El candidat del partit d'Evo Morales, el Moviment al Socialisme (Mas), Luis Arce, part en primer lloc en les enquestes, però necessitarà un 40 per cent dels vots i una diferència de 10 punts percentuals amb el segon per guanyar en primera volta.

En cas de no aconseguir arribar a aquestes xifres, el candidat de Comunitat Ciutadana i expresident del país entre el 2003 i el 2005, Carlos Mesa, parteix com a favorit per a aquesta eventual segona volta.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés