Publicat 20/1/2019 12:55:10 +01:00CET

El Tribunal Constitucional de RDC declara Tshisekedi com a vencedor de les eleccions presidencials

KINSASA, 20 gen. (Reuters/EP) -

El Tribunal Constitucional de República Democrtica del Congo ha confirmat aquest diumenge la victria del candidat a les eleccions presidencials Feli Tshisekedi, rebutjant així les acusacions d'un altre dels candidats, Martin Fayulu, de manipular els resultats dels comicis.

Fayulu, el líder opositor, havia rebutjat els resultats provisionals publicats la setmana passada, en els quals ja es comptava amb la victria de Tshisekedi, al que acusa d'haver arribat a un acord en l'ombra amb el president congols, Joseph Kabila.

Aquestes sospites procedeixen fonamentalment dels partidaris de Fayulu, que compareixia als comicis com a gran favorit de l'oposició, i qui ha assegurat que el recompte va ser manipulat. Segons les seves prpies estimacions, ell va ser el veritable guanyador dels comicis i per mplia majoria, amb un 60 per cent dels vots.

Tant Kabila com Tshisekedi han rebutjat haver arribat a un acord de tals característiques. Els resultats provisionals de les eleccions, que suposadament anaven a marcar la primera transició de poders democrtica del país des dels seus més de 59 anys d'independncia de Blgica, asseguraven la victria de Tshisekedi per un marge molt petit sobre Fayulu. El candidat de Kabila, Emmanuel Ramazani, es va posicionar com el tercer més votat a bastant distancia.

El portaveu governamental, Lambert Mende, ha declarat per telfon a Reuters que el partit al Govern "ha pres nota" de la decisió del Tribunal Constitucional. "Felix Tshisekedi es convertir en el cinqu president de la república", ha afirmat Mende.

És molt poc probable que la sentncia del tribunal silenci les crítiques i als seguidors de Fayulu. Per a molts sectors, la cort est controlada per Kabila, que porta en el poder des que el seu pare va ser assassinat l'any 2001.

És probable que la notícia empitjori l'onada de violncia i disturbis de carrer que s'han produt en els últims dies al país, que han deixat 34 morts, 59 ferits i més de 241 "detencions arbitrries", segons dades de Nacions Unides.