Actualitzat 04/02/2015 14:58

Tres milions de nenes són sotmeses a mutilació genital cada any

El 85% de las mujeres de África Occidental han sufrido ablación genital
Foto: PLAN INTERNACIONAL

MADRID, 4 Feb. (EUROPA PRESS)

Pla Internacional ha alertat aquest dimecres que cada any tres milions de nenes corren el risc de ser sotmeses a la total o parcial mutilació dels seus òrgans genitals, una pràctica que viola els drets humans i de la qual, només a l'Àfrica, han estat víctimes més de 100 milions de nenes de més de 10 anys.

   Segons ha advertit l'organització, si continua l'actual tendència, uns 86 milions de nenes seran sotmeses a mutilació genital per al 2030. Per aquesta raó, fa una crida als governs perquè signin un acord que eradiqui aquesta pràctica.

   Tot i que l'ablació genital femenina està prohibida per llei al 20% dels països del món, segueix practicant-se en un mínim de 29 països de l'Àfrica i el Pròxim Orient, una pràctica que es considera cultural i que afecta uns 140 milions de nenes i dones. La no mutilació és vista com un símbol d'impuresa en la dona.

   La directora general de Pla Internacional a Espanya, Concha López, ha explicat que "eliminar la mutilació genital femenina ha de ser una prioritat per a l'agenda internacional". "Si les lleis no s'apliquen amb fermesa i no són molt estrictes, l'esforç serà debades", ha lamentat.

   "És una pràctica que vulnera els drets més bàsics de les nenes i dones i comporta greus conseqüències físiques i psicològiques per a elles. Quan una dona està informada sobre aquesta qüestió, és ella mateixa qui protegeix les seves filles i altres nenes de la comunitat d'aquesta pràctica", ha denunciat.

EL 85% DE LES DONES DE L'ÀFRICA OCCIDENTAL

   Pla ha recordat que cada any milers de nenes són sotmeses a la mutilació genital a Àfrica Occidental, la regió on més es practica i on més del 85% de les dones d'entre 15 i 45 anys han patit aquesta violació dels drets humans, segons les dades de l'organització.

   Però, tal com explica Pla, la mutilació o ablació genital no només és una violació dels drets de la dona, sinó que comporta traumes i complicacions físiques com desequilibris durant la menstruació, dificultats en el part, hemorràgies o infeccions de l'aparell urinari. En algunes ocasions, aquestes complicacions poden provocar fins i tot la mort.

   A Mali, gairebé el 50% de les nenes menors de 5 anys i més del 77% de les menors de 14 han patit aquesta violació. A més, la meitat dels pares i mares del país volen mantenir la mutilació com "tradició". A Egipte, el 72% de les dones d'entre 15 i 30 anys havien patit ablació el 2008, mentre que a Kenya, més de 2,5 milions de nenes i dones d'entre 15 i 49 anys estat mutilades.

LES COMUNITATS, LA CLAU DE L'ERADICACIÓ

   Dels 29 països en els quals es practica, només 19, incloent a Sud-àfrica i Zimbabwe, han aprovat lleis nacionals per prohibir la mutilació genital femenina. Tot i això, l'ONG ha denunciat que les condemnes són molt escasses i, sovint, primen les tradicions culturals sobre les lleis.

   Per aquesta raó, Pla Internacional aposta per implicar les comunitats que la practiquen, perquè les pròpies víctimes i les seves famílies siguin "la palanca de canvi de normes socials molt arrelades".

   Ha posat en marxa diversos programes en comunitats de Mali, Guinea Bissau, Egipte o Sudan per informar a les dones de l'absència d'obligació civil o religiosa de sotmetre's a la mutilació genital femenina, així com de les conseqüències tant físiques com psicològiques que aquesta comporta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés