El TPI condemna a 30 anys de presó el senyor de la guerra congolès Bosco Ntaganda

Publicat 7/11/2019 12:34:37CET
El senyor de la guerra Bosco Ntaganda durant el seu judici davant el TPI
TPI

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha condemnat a 30 anys de presó Bosco Ntaganda, antic senyor de la guerra a la República Democràtica del Congo (RDC), per 18 càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat pels quals ja havia estat declarat culpable a començaments de juliol.

Ntaganda estava acusat d'assassinat, instigació d'atacs contra civils, violació, esclavisme sexual, persecució, saqueig, trasllat forçós de població civil, reclutament de menors de 15 anys en un grup armat per participar en hostilitats i destrucció de la propietat dels adversaris.

L'antic rebel, conegut com 'Terminator', ha estat jutjat pels actes que presumptament va cometre el 2002-2003 quan era el número dos de l'Estat Major de la milícia Unió de Patriotes Congolesos (UPC), un grup actiu a l'est de RDC.

El tribunal ha determinat que la UPC i el seu braç armat, les Forces Patriòtiques per a l'Alliberament del Congo (FPLC), van estar involucrades en el conflicte a Ituri entre el 2002 i 2003 i que "la seva conducta contra la població civil va ser una estratègia preconcebuda".

La seva defensa ha insistit durant el procés a la Haia que Ntaganda va ser un comandant militar lleial i disciplinat i que la seva implicació en els esdeveniments "va provocar que hi hagués menys víctimes".