Actualitzat 10/12/2018 20:11

Un total de 156 països subscriuen el Pacte Mundial per a les Migracions de l'ONU

Cúpula del Consejo de Derechos Humanos de la ONU
REUTERS / DENIS BALIBOUSE

MADRID, 10 des. (EUROPA PRESS) -

Un total de 156 estats membres de l'ONU han recolzat aquest dilluns a Marrakech el Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular, un document no vinculant que busca millorar la gestió dels fluxos migratoris i que finalment no ha comptat amb la signatura del total de 193 integrants de Nacions Unides.

"En primer lloc, la migració sempre ha estat amb nosaltres i ha de ser gestionada i segura. En segon lloc, és molt més fàcil que les polítiques nacionals siguin efectives amb cooperació internacional", ha argumentat el secretari general de l'ONU, António Guterres.

Guterres s'ha referit també a la polèmica per la retirada de diversos països i l'ha atribuït a les "moltes falsedats" que s'han divulgat sobre l'acord i en general sobre la qüestió de les migracions. Així, ha subratllat que el pacte no permet a l'ONU imposar una determinada política migratòria als estats membre, ja que no té rang de tractat.

També la representant especial de l'ONU per a la Migració Internacional, Louise Arbour, responsable última del procés que ha culminat amb aquest pacte, ha destacat el caràcter "històric" del mateix. Arbour ha felicitat els signants per la seva "dura feina per superar les seves diferències en els últims 18 mesos". "És un gran assoliment del multilateralisme", ha postil·lat. L'acord "tindrà un enorme impacte positiu en la vida de milions de persones: migrants, els qui deixen enrere i les comunitats a les quals arriben".

Al setembre del 2016, els líders mundials van signar la Declaració de Nova York durant l'Assemblea General de l'ONU per la qual es comprometien a l'elaboració d'un Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular, el qual, després d'àrdues negociacions, va veure la llum el passat 13 de juliol, amb el beneplàcit de tots els estats membres, amb l'excepció dels Estats Units, que amb l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca es va desmarcar de la iniciativa.

En les últimes setmanes, una mica més d'una desena de països han seguit els seus passos, l'últim d'ells Xile, que el diumenge va anunciar que no signaria el pacte. A més d'aquests dos països, també han decidit quedar-se fora Àustria, Hongria, Polònia, Estònia, Bulgària, la República Txeca, Israel, Austràlia i la República Dominicana. El Govern italià ha dit que demanarà al Parlament que es pronunciï sobre el text abans de procedir a la seva signatura.

EN QUÈ CONSISTEIX EL PACTE

El pacte constitueix el primer acord global que busca gestionar els fluxos migratoris, respectant la sobirania dels estats, i aprofitant els beneficis que la migració comporta, a més de protegir els drets dels qui decideixen emigrar cap a altres països.

El document signat a Marrakech s'estructura entorn de 23 grans objectius entre els quals hi figuren la cooperació per fer front a les causes que motiven la migració o millorar les vies de migració legal, així com mesures contra la tracta i el tràfic de persones, per evitar la separació de les famílies, utilitzar la detenció de migrants només com a última opció o reconèixer el dret dels migrants irregulars a rebre salut i educació als seus països de destinació.

Així mateix, segons explica l'ONU, els estats es comprometen a millorar la seva cooperació a l'hora de salvar les vides de migrants, amb missions de cerca i rescat, i garantint que no es perseguirà legalment a qui els doni suport de caràcter "exclusivament humanitari". També prometen garantir un retorn "segur i digne" als immigrants deportats i no expulsar als qui s'enfronten a un "risc real i previsible" de mort, tortura o altres tractes inhumans.

"ASSOLIMENT HISTÒRIC"

Per al Fons de l'ONU per a la Infància (UNICEF), la signatura del pacte suposa un "assoliment històric, tant per als nens migrants com per als estats". El director de dades, investigació i polítiques d'UNICEF, Laurence Chandy, ha posat en valor que "per primera vegada, es reconeix que tenir en compte als nens és essencial en la gestió de les migracions".

Així, a més de proporcionar als estats "una eina fonamental" per complir amb la seva obligació de "protegir, integrar i empoderar tots els nens", "ajudarà milions de nens i joves afectats per la migració a desenvolupar el seu potencial", ha ressaltat.

El responsable d'UNICEF ha confiat que amb el pacte es puguin "abordar millor les causes que porten als nens a haver d'abandonar les seves llars, brindant-los accés a l'educació i a serveis de salut, així com protegint-los contra l'explotació i la violència" i "millors resultats a l'hora de mantenir unides les famílies i d'abordar la xenofòbia i la discriminació".

Per a l'agència de l'ONU, el repte ara és "donar el següent pas" i augmentar el paper que els nens migrants "juguen en el desenvolupament i la prosperitat mundial". "Hem de treballar més involucrant-los i escoltant les seves veus, sabent quines són les seves necessitats, preocupacions i aspiracions de futur", ha defensat Chandy, ja que "els nens i joves poden i han de ser part de la solució a l'hora d'aconseguir processos de migració segurs per a tots".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés