Publicat 25/11/2019 18:59

Torna a Nicaragua el destacat periodista Carlos Fernando Chamorro després de gairebé un any a l'exili

MADRID, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El periodista Carlos Fernando Chamorro, conegut per la seva ferma oposició al Govern de Daniel Ortega, ha tornat aquest dilluns a Nicaragua després de passar gairebé un any exiliat a Costa Rica, en el marc de la crisi política que pateix el seu país.

"Tot i que no hi ha garanties per tornar, hem decidit -un grup de ciutadans-, assumint cadascú la seva quota de responsabilitat, tornar al país", ha dit a la premsa quan ha arribat a Managua, segons informa el diari nicaragüenc 'La Prensa'.

S'ha declarat "molt emocionat, especialment emocionat", perqu ara podr tornar a veure a la seva mare. "Els valors de la meva mare, amb el llegat del meu pare, és el que em manté, la sustentació que em dona confiana i seguretat que Nicaragua tornar a ser República", ha explicat.

Chamorro és fill de Pedro Joaquín Chamorro, un altre destacat periodista que va morir assassinat el 1978 durant la dictadura d'Anastasio Somoza, i de l'expresidenta Violeta Barrios.

A més, ha confirmat que continuar "fent periodisme". "Ho hem fet abans i ho fiem des de Costa Rica (...) Continuarem derrotant la censura televisiva grcies als mitjans independents", ha indicat.

Al costat de Chamorro han tornat la seva dona, Desiré Elizondo, la també periodista Jennifer Ortiz i Álvaro Antonio Gómez, pare d'un jove que va morir per la repressió de les protestes contra Ortega, així com altres cinc persones.

Chamorro, un dels informadors més influents de Nicaragua, va anunciar el passat mes de gener que havia adoptat la "dolorosa decisió" d'exiliar-se a Costa Rica perqu temia per la seva "integritat física" i la seva "llibertat".

El desembre del 2018, la policia va irrompre el Canal 12, el setmanari 'Confidencial' i la 'Revista Niú', propietat de Chamorro, confiscant diversos material i detenint diverses persones.

Nicaragua pateix una crisi política des d'abril del 2018, quan van esclatar les protestes contra una polmica reforma de la seguretat social, que van créixer rpidament fins a demandar la "democratització" de la nació centreamericana, en el desafiament més gran a Ortega en els seus quinze anys de govern.

Més de 300 persones van morir per la repressió de les protestes i centenars van ser detinguts, al qual cal sumar algunes desaparicions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés