Actualitzat 03/03/2020 13:18 CET

El TJUE declara que l'IRPH s'ha de sotmetre al control dels jutges perquè pot ser abusiu

EUROPA PRESS - Archivo

En cas de ser abusiu, els jutges poden substituir l'IRPH per altres índexs com l'euríbor

BRUSSEL·LES, 3 (EUROPA PRESS)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha dictaminat aquest dimarts que l'índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) s'ha de sotmetre a control judicial perquè els tribunals espanyols examinin si es tracta de clàusules abusives incloses en contractes hipotecaris.

En aquest cas, afegeix la justícia europea, els jutges espanyols que avaluïn cada préstec podran substituir l'IRPH per un altre índex com l'euríbor per protegir els consumidors "de les conseqüències especialment perjudicials que es podrien derivar de l'anul·lació del contracte de préstec".

El tribunal de Luxemburg es pronuncia d'aquesta manera sobre el cas d'un ciutadà espanyol que va signar amb Bankia un contracte hipotecari amb una clàusula relativa al càlcul dels interessos ordinaris conforme a l'IRPH. El client va presentar una demanda judicial perquè considerava que la clàusula era abusiva davant el jutjat barceloní, que posteriorment va elevar el cas.

L'IRPH representa aproximadament el 10% dels crèdits que es concedeixen a Espanya i és el segon més present en les hipoteques espanyoles després de l'euríbor, que s'utilitza en el 90% dels contractes. Fer servir l'IRPH en comptes de l'euríbor suposa un cost superior d'entre 18.000 i 21.000 euros per hipoteca.

En primer lloc, el TJUE declara que l'IRPH comprèn l'àmbit de la directiva sobre clàusules abusives tot i que sigui un índex oficial, i dona així la raó als consumidors. En aquest sentit, els jutges europeus expliquen que la legislació espanyola no obliga a utilitzar un índex oficial com l'IRPH en els préstecs hipotecaris, sinó que es limita a "fixar els requisits que havien de complir" aquests índexs.

En segon lloc, el tribunal de Luxemburg ha assenyalat que els jutges que analitzin cada cas s'han d'assegurar que les clàusules del contracte compleixen el requisit de tenir una redacció "clara i comprensible", però no només "en un pla formal i gramatical".

Segons el TJUE, les clàusules han de "permetre que el consumidor mitjà, normalment informat i raonablement perspicaç, estigui en condicions de comprendre el funcionament concret de la manera de calcular aquests tipus d'interès i de valorar així, basant-se en criteris precisos i comprensibles, les conseqüències econòmiques, potencialment significatives, d'aquestes clàusules".

Finalment, el TJUE avala que, en cas que l'IRPH d'un contracte hipotecari es declari abusiu, el jutge pugui substituir-lo per un altre índex --com l'euríbor-- "sempre que el contracte de préstec hipotecari no s'hagi de subsistir després de supendre la clàusula abusiva i que l'anul·lació íntegrament del contracte deixi el consumidor exposat a conseqüències especialment perjudicials".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés