Actualitzat 14/09/2015 12:10

La tieta d'Aylan demana als països de la UE "un pla conjunt" per acollir refugiats

Rebutja que el seu germà fos un traficant: "Estava en la mateixa situació que tots els del bot"

   BRUSSEL·LES, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

Fátima Kurdi, la tieta del nen sirià Aylan Kurdi, que va morir ofegat davant de les costes de Turquia, ha reclamat aquest dilluns als governs europeus que acordin "un pla conjunt" per acollir refugiats que, com la seva família, es veuen forçats a abandonar el seu país, fugint de les guerres.

   "Estan desesperats, necessiten ajuda. Obrin la porta i ajudin-los amb un pla conjunt. Un país no ho pot fer (sol) però, si tot el món acorda un pla conjuntament, poden fer-ho, ajudar els refugiats", ha demanat la tieta del menor a Brussel·les, on ha participat en una campanya de l'associació ciutadana Avaaz abonada per 1,2 milions de firmes per demanar a la UE una política de portes obertes per als refugiats.

   "Volem que la gent obri el seu cor i actuïn i vinguin amb un pla acordat. Aquest és el meu missatge. Per això sóc aquí, per rendir honor a la família del meu germà. No volem que mori més gent. Són com la vostra família, podria passar a qualsevol", ha explicat, en declaracions a la premsa Fátima Kurdi, el germà de la qual va perdre la seva dona i dos fills petits quan intentaven arribar a les costes gregues des de Turquia.

   "Tots som éssers humans. Obriu les vostres cases a persones que no tenen cap elecció més que fugir del seu país. S'han vist obligats a fugir del seu país", ha incidit Fátima Kurdi, que ha confiat que els països europeus puguin "acordar un pla" que permeti als refugiats venir a Europa de manera "segura".

   La tieta del menor s'ha mostrat contrària a l'aixecament de tanques per frenar l'arribada d'immigrants i ha qualificat de "terrible" la imatge de la periodista hongaresa que donava cops de peu a refugiats. "És terrible. No puc ni tan sols imaginar quin tipus d'ésser humà pot fer això a aquestes persones desesperades. És una situació terrible. Les tanques no haurien de ser allà", ha subratllat.

   "No volem que més famílies, que més nens morin sota les bombes o travessant aquest mar. Això és terrible. No volem que més gent mori. I aquest és el missatge del meu germà per al món. És massa tard per a la meva pròpia família, m'ha dit, però no és gaire tard per a milions d'altres", ha continuat.

   Fátima ha rebutjat que el seu germà fos un traficant, tal com va assegurar un matrimoni iraquià, que també va perdre els seus dos fills en la travessia. "No és veritat. No ho és", ha assegurat la germana, que ha recordat que aquest "estava en la mateixa situació en què estaven tots els del bot" i "volia anar-se'n pel futur dels seus fills".

   "Conec el meu germà", ha assegurat. "Crec en el meu germà, en tot el que m'ha dit", ha tancat. "No vol que cap família creui més aquestes aigües" i faci el mateix viatge que va fer ell, ha incidit.

   Fátima Kurdi, que resideix a Canadà, on no van fructificar les seves gestions per intentar facilitar l'arribada de la família del seu germà, ha admès que "cada país té les seves normes" però ha demanat "fer una mica més fàcil" la reagrupació familiar.

   "Ho estan posant molt difícil als refugiats, per a la família. Volen tenir la seva família on són", ha explicat, sobre el seu propi cas, admetent tot i això la" gran diferència" entre les mostres de solidaritat dels ciutadans corrents i els polítics. "Perquè la gent normal pensa amb el cor, el polítics pensen amb el cap. És una gran diferència", ha assegurat.

   Fátima Kurdi s'ha reunit aquest matí amb el ministre de l'Interior luxemburguès, Jean Asselborn, el país del qual presideix aquest semestre la Presidència de la UE, hores abans que els vint-i-vuit es reuneixin a Brussel·les per intentar arribar a un principi d'acord per acollir 120.000 refugiats més que es troben a Grècia, Itàlia i Hongria i aprovar formalment el pla per reubicar-ne 40.000 proposats incialment.

   Tant la presidència luxemburguesa com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, "estan empenyent de forma dura perquè hi hagi un acord avui", ha explicat el portaveu d'Avaaz, Daniel Boese.

   L'associació ciutadana ha erigit "un Mur de Benvinguda" de cinc metres amb missatges d'alguns dels 1,2 milions de ciutadans a la plaça de Schuman, pròxima a la seu del Consell de la UE unes hores abans de la reunió extraordinària de ministres de l'Interior de la UE per exigir la solidaritat d'Europa i una política de portes obertes als refugiats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés