Actualitzat 17/12/2019 10:59:50 +00:00 CET

El TSJ de Veneçuela ordena processar quatre diputats opositors

07 May 2019, Venezuela, Caracas: Maikel Moreno, President of the Supreme Tribunal of Justice of Venezuela. Photo: Pedro Mattey/dpa
Pedro Mattey/dpa

MADRID, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela ha ordenat aquest dilluns processar quatre diputats opositors de l'Assemblea Nacional per la "trama de corrupció" a la seu legislativa, i augmenta així la llarga llista de parlamentaris immersos en causes judicials en els últims mesos per càrrecs semblants.

El fiscal general, Tarek William Saab, ha confirmat aquest dilluns que la setmana passada va sol·licitar al TSJ que retirés la immunitat parlamentària a un grup de diputats "involucrats en la trama de corrupció" de l'Assemblea Nacional (AN).

El president del Suprem, Maikel Moreno, va respondre divendres passat que aquest dilluns hi hauria una sessió extraordinària per decidir sobre la "sol·licitud formal d'avantjudici de mèrit" contra Jorge Alberto Millán, Hernán Claret Alemán, Carlos Alberto Lozano i Luis Stefanelli.

El TSJ ha considerat que els fets assenyalats per Saab "comprometen la responsabilitat" dels quatre diputats "en la comissió flagrant dels delictes de traïció a la pàtria, conspiració, rebel·lió civil, concert per delinquir, usurpació de funcions, instigació a la insurrecció i a l'odi".

Després d'això, el Suprem ha deixat en mans de l'Assemblea Nacional Constituent la decisió d'arrabassar la immunitat parlamentària als quatre diputats. L'òrgan 'chavista' ha resolt en la mateixa línia que la Fiscalia i el TSJ, i ha votat per unanimitat que siguin processats.

L'oposició, per la seva banda, ha negat que els diputats hagin comès cap delicte. Stefanelli, per la seva banda, ha indicat a l'agència de notícies Reuters que la decisió és un "invent jurídic" del Govern del president, Nicolás Maduro, que pretén controlar el Parlament.

Per la seva banda, l'Assemblea Nacional ha afirmat que uns 35 diputats, dels 167 que conformen el Congrés, són "víctimes de maniobres inconstitucionals" i sotmesos a detencions.

"La decisió il·legal i inconstitucional té l'objectiu clar de desmantellar l'Assemblea Nacional i impedir la reelecció de Juan Guaidó com a president del Parlament i de Veneçuela, el proper 5 de gener del 2020", recalca l'AN.