Publicat 25/09/2021 18:58CET

Suïssa vota aquest diumenge en referèndum sobre el matrimoni homosexual

Archivo - Arxivo - Ciclistes al costat d'una bandera de Suïssa a Basilea
MICHELE TANTUSSI - Archivo

MADRID, 25 set. (EUROPA PRESS) -

Aquest diumenge la població suïssa vota en referèndum sobre diverses qüestions, inclosa la legalització del matrimoni homosexual, un tema en què les enquestes apunten a una àmplia majoria a favor de la seva legalització.

Gairebé el 63 per cent de l'electorat es va declarar a favor del matrimoni gai, segons l'últim sondeig realitzat al setembre per la Societat Suïssa de Ràdio i Televisió (SSR-SRG).

En concret es vota una esmena al Codi Civil que legalitza el matrimoni entre dues dones o dos homes. Ara, les parelles del mateix sexe només poden constituir una parella registrada, una via a la qual recorren cada any unes 700 parelles.

En molts aspectes, les parelles registrades tenen els mateixos drets i deures que els cònjuges casats. Per exemple, poden triar un nom comú, estar protegits en cas de cessament de la manutenció i rebre una part de l'herència o la pensió de jubilació del seu cònjuge. Des del 2018, les parelles del mateix sexe també poden adoptar el fill de la seva parella.

Si tira endavant la proposta, les parelles del mateix sexe casades també podran adoptar conjuntament un nen. Si un dels membres de la parella és estranger, podrà beneficiar-se d'un procediment de naturalizatció més curt i menys car.

"INICIATIVA DEL 99 PER CENT"

A més, aquest mateix diumenge Suïssa vota sobre la fiscalitat de persones amb grans patrimonis en la iniciativa popular coneguda com a "iniciativa del 99 per cent". El text, llançat pels Joves Socialistes Suïssos és un intent d'abordar les disparitats en la distribució de la riquesa i els ingressos i proposa un impost del 150 per cent sobre les rendes del capital que superin una determinada quantitat i proposen el llindar de 100.000 francs suïssos (uns 92.300 euros).

Els promotors de la iniciativa afirmen que la seva proposta és un pas cap a una major igualtat i permetria la reducció dels costos de les primes d'assegurança mèdica, les guarderies o el transport públic.

Per als partidaris del "no", aquestes propostes no són necessàries, perquè perjudicarien l'economia i la competitivitat de Suïssa i no portarien a una millor redistribució de la riquesa. També assenyalen que l'impacte financer potencial de la iniciativa és impossible de predir.

La iniciativa no té gairebé cap possibilitat de ser acceptada, com va mostrar l'última enquesta de la SSR SRG: a principis de setembre, el 57 per cent dels enquestats estava en contra de la proposta, mentre que només n'estaven a favor el 37 per cent.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés