Publicat 10/02/2014 13:52

Els 28 preocupats per la decisió del país de limitar l'entrada d'estrangers

BRUSSEL·LES, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers de la UE discutiran l'aprovació en referèndum a Suïssa d'una proposta que busca reintroduir quotes d'estrangers al país i la renegociació de l'acord que garanteix la lliure circulació d'europeus al país transalpí, després de que diversos d'ells han manifestat preocupació per la possible restricció a europeus.

"És preocupant. Parlarem d'això en el Consell", ha manifestat la ministra d'Afers Estrangers italiana, Emma Bonino, que ha admès "un impacte molt important" i ha precisat que la qüestió s'abordarà "al final" com a punt extraordinari.

El ministre d'Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn, ha avisat als suïssos que la limitació de la lliure circulació dels europeus "tindrà conseqüències" i ha recordat que "un franc de cada tres depèn de la relació entre la UE i Suïssa", i ha insistit que "molts llocs de treball" depenen de la relació.

"Això tindrà conseqüències econòmicament", ha avisat el luxemburguès. "No es pot d'un costat tenir accés privilegiat al mercat interior de la UE i d'un altre diluir la lliure circulació. Les dues estan lligades", ha postil·lat, insistint que per a la UE el principi de lliure circulació constitueix part del "patrimoni principal" i no es pot veure perjudicat. "No puc més que condemnar aquesta iniciativa que ha pres Suïssa", ha lamentat.

El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, ha admès que els europeus han de "respectar el resultat democràtic" del referèndum a Suïssa. "Clarament hi haurà d'haver negociacions de què significa això a la pràctica entre la UE i Suïssa. Hi ha bastant temps per fer això, tres anys", ha explicat. "No vull prejutjar el que sortirà d'aquestes negociacions", ha subratllat.

NO ES POT "PICOTEJAR" EN LA RELACIÓ AMB LA UE

El ministre d'Afers Estrangers alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha deixat clar que "Suïssa s'ha fet un servei dolent amb aquest referèndum". "Suïssa ha de saber que picotejar no és l'estratègia sostenible en les seves relacions amb la UE".

"Volem relacions justes amb un Estat no membre i relacions justes significa també que es pot ser capaç de donar suport a alguns desavantatges mentre et beneficies de tots els avantatges i com a part de tal relació justa és que acceptis decisions bàsiques que s'han pres", ha subratllat l'alemany, que ha defensat amb tot examinar "sense cabreig" com es posarà en marxa el resultat del referèndum, avançant que parlarà d'això amb el seu homòleg suís "la setmana que ve". "Parlarem segur de tot això", ha subratllat.

El ministre d'Exteriors belga, Didier Reynders, ha lamentat la decisió a Suïssa però ha insistit que "competeix a la Comissió avaluar les conseqüències de tal vot" però també de "les decisions preses a Suïssa" després de recordar que ara el Govern federal del país transalpí haurà de veure "com traduir" a la pràctica en accions el resultat del vot.

Reynders ha deixat clar que "el principi de lliure circulació és un principi fonamental" i ha recordat a les autoritats suïsses que es poden "gestionar els fluxos migratoris molt bé respectant aquest principi", i alhora es poden abordar "correcta i serenament" els problemes "dins de les regles europees".

"Primer cal avaluar la situació", ha assenyalat, preguntat per les possibles conseqüències negatives per a Suïssa, si limita la lliure circulació dels europeus al país.

Reynders ha insistit que "posa en risc el conjunt d'acords" bilaterals, tot i que "tot depèn" en última instància de l'avaluació que faci la Comissió, d'acord amb la qual es prendran "decisions".

REACCIÓ DE LA COMISSIÓ

La Comissió Europea ja ha lamentat aquest diumenge l'aprovació en referèndum d'una proposta per a reinstaurar les quotes anuals per a l'entrada d'estrangers al país, inclosos els de la UE perquè "va en contra del principi de lliure circulació de persones entre la UE i Suïssa" pactada en virtut del conegut com a Acord de Schengen.

Per aquesta raó, "la Unió examinarà les implicacions d'aquesta iniciativa en les relacions globals entre la UE i Suïssa. "En aquest context, la posició del Consell Federal (Govern suís) sobre el resultat serà igualment tingut en compte", ha advertit en un comunicat oficial.

La proposta, impulsada pel Partit Popular suís, ha aconseguit el suport del 50,3 % dels votants (1.463.954 vots), respecte del 49,7 % que l'ha rebutjat (1.444.438 vots), segons dades oficials. La participació ha estat del 56,5 %.

La proposta "contra la immigració en massa" busca reintroduir les quotes d'entrada d'estrangers al país i renegociar amb la Unió Europea els termes de l'acord sobre la lliure circulació de persones recollit en Schengen.

La mesura afectaria als fins a 80.000 treballadors estrangers --tres quartes parts d'ells procedents de països de la Unió Europea-- que arriben cada any a Suïssa des de la introducció fa 15 anys de l'acord de lliure circulació amb la UE.

D'acord amb el text de la iniciativa, Suïssa i la Unió Europea tindrien un termini límit de tres anys per a renegociar l'acord de lliure circulació. De no concretar-se una modificació, el pacte quedaria anul·lat, i afectaria greument a altres acords relacionats amb el bloc europeu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés