Publicat 28/02/2023 09:29

Suïssa.- Credit Suisse va incomplir greument les seves obligacions de supervisió en el cas Greensill, segons regulador

Archivo - Arxiu - Vista general del logotip del banc Credit Suisse col·locat a l'entrada principal de la sucursal del banc a Frankfurt
picture alliance / dpa - Archivo

MADRID, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Autoritat de Supervisió dels Mercats Financers de Suïssa (Finma) ha determinat que Credit Suisse FINMA "va incomplir greument" les seves obligacions de supervisió pel que fa a la gestió de riscos i les estructures organitzatives apropiades en el context de la seva relació amb Greensill Capital.

La signatura britànica Greensill Capital, els actius agregats de la qual sumaven uns 10.000 milions de dòlars (9.457 milions d'euros), es va declarar en suspensió de pagaments en 2021 davant la impossibilitat de fer front als seus deutes.

Després d'una investigació de dos anys, el regulador independent dels mercats suïssos ha arribat a la conclusió que Credit Suisse va incomplir greument el seu deure de supervisió d'identificar, limitar i monitorejar adequadament els riscos en el context de la relació comercial amb Lex Greensill durant un període de diversos anys.

Així mateix, Finma també va trobar serioses deficiències en les estructures organitzatives del banc durant el període sota investigació, afegint que no va complir prou amb les seves funcions de supervisió com a administrador d'actius.

En les seves conclusions, el regulador helvètic assenyala que, en general, la firma de gestió d'actius de Credit Suisse tenia poc coneixement i control sobre les reclamacions específiques i apunta que no va ser Credit Suisse com a gestor d'actius dels fons qui els va seleccionar i va revisar, sinó el mateix Greensill, a més de deixar també en mans d'aquest últim l'organització de la cobertura del segur en el seu propi nom.

D'aquesta manera, Finma ha ordenat al grup bancari que avaluï prospectivament les seves relacions comercials significatives segons els riscos, per la qual cosa, a partir d'ara, les relacions comercials més importants (aproximadament 500) es revisaran periòdica i holísticament en quant als riscos de contrapart a nivell de la junta executiva.

A més a més, les àrees de responsabilitat dels aproximadament 600 màxims directius del banc hauran de registrar-se en el futur en un document de responsabilitat i, si aquests no organitzen i gestionen la seva àrea de negoci de manera que es previnguin en la mesura del possible les males conductes, hauran de ser sancionats pel banc, per exemple mitjançant una reducció de la seva retribució variable.

Per a això, el regulador helvètic nomenarà un responsable d'auditoria que s'encarregarà de revisar el compliment d'aquestes mesures de supervisió per part de l'entitat.

Així mateix, Finma també ha obert quatre procediments d'execució contra exdirectius de Credit Suisse, tot i que no n'ha revelat les seves identitats.

Per la seva banda, Credit Suisse ha acollit amb satisfacció l'anunci de la conclusió dels procediments de Finma en relació amb aquest cas, destacant que en el transcurs dels dos últims anys ha implementat una sèrie d'àmplies mesures organitzatives.

En aquest sentit, l'entitat ha indicat que tots els requisits identificats per Finma s'estan abordant a través de les mesures organitzatives ja en marxa, subratllant que el regulador no ha ordenat cap confiscació de guanys en relació amb el procediment i no s'espera que la implementació de les mesures addicionals generi costos significatius per Credit Suisse.

"Des de març de 2021, Credit Suisse ha pres mesures per abordar directament molts dels problemes destacats posteriorment per Finma", ha subratllat Ulrich Körner, conseller delegat de Credit Suisse Group, afegint que el regulador suís ha mostrat el seu suport a les mesures adoptades per l'entitat per enfortir els processos de governança i control.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés