Publicat 02/05/2014 13:19

Kerry arriba al Sudan del Sud per demanar al president Kiir el cessament immediat d'atacs contra civils

JUBA, 2 maig (Reuters/EP) -

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, es troba Juba, la capital del Sudan del Sud, per sol·licitar en persona al president, Salva Kiir, que faci el possible per impedir un genocidi al país africà.

"El secretari Kerry reiterarà a totes les parts enfrontades la necessitat de que respectin l'acord per el cessament d'hostilitats de manera immediata i prestin total cooperació a les Nacions Unides i a les organitzacions humanitàries", ha dit el seu portaveu, Jen Psaki.

En declaracions prèvies al viatge, Kerry va advertir del perill que es produeixi un genocidi al Sudan del Sud enmig d'"una espiral sectària i ètnica" en els enfrontaments al país.

"Tenim greus problemes per intentar mobilitzar una força internacional suficient de la Unió Africana, sobretot, (...) per anar i intentar que la gent no caigui en aquesta perillosa espiral sectària i ètnica, en què milers, sinó milions de persones estan pagant un preu", ha dit.

En unes paraules pronunciades durant la seva visita diplomàtica a Etiòpia, Kerry ha destacat el paper del país a l'hora de lliurar tropes per a les missions de la UA al continent, així com el seu paper "fonamental" en els esmentats desplegaments militars.

Respecte a la situació a Etiòpia, el secretari d'Estat ha apel·lat per més "inclusivitat política i llibertat". "Expresso un assumpte legítim al dir que estem preocupats per qualsevol periodista tancat aquí o en qualsevol altre lloc", ha dit.

L'ONU ha comptabilitzat milers de morts i més de mig milió de desplaçats pel conflicte, iniciat a mitjan desembre quan es van sublevar els seguidors de l'exvicepresident Riek Machar, d'ètnia nuer, molts d'ells integrats a l'Exèrcit. El president Kiir, d'ètnia dinka, considera que Machar i els seus aliats intentaven donar un cop d'Estat.

Els episodis de violència en el conflicte ètnic cada vegada són més freqüents. L'últim es va produir la setmana passada quan els rebels van matar homes, dones i nens que es trobaven refugiats en una mesquita, una església i un hospital a Bentiu on l'ONU té una base. Els rebels, per part seva, neguen l'autoria de l'atac, que ha despertat la indignació internacional.

La violència s'ha estès al llarg del país, sovint en zones limítrofes entre territoris de diferents ètnies. Els rebels han demanat diverses vegades la retirada de les tropes ugandeses, a les que acusen d'impedir el seu avanç a la capital.

Més d'un milió de persones han abandonat les seves llars des que ha esclatat la violència al país més jove del món. A Bentiu, les excavadores enterren els cadàvers en fosses comunes. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha descrit la violència com a "abominable" i ha dit que tant Kiir com Machar han de tenir clar que els atacs als civils són inacceptables.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés