Actualitzat 10/2/2020 17:20:30 CET

Sturgeon assegura que Johnson "no pot negar la democràcia"

Nicola Sturgeon
Robert Perry/PA Wire/dpa

MADRID, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat que manté una "falsa disputa" amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, perquè "en última instància no pot negar la democràcia" i evitar la convocatòria d'un nou referèndum independentista.

"No pot interposar-se en el dret de la població d'un país a elegir el seu propi futur", ha afirmat Sturgeon en una entrevista a Bloomberg en la qual ha advertit que continuarà treballant perquè Escòcia repeteixi la consulta que va fracassar el 2014.

Sturgeon ha ressuscitat el debat aprofitant la sortida del Regne Unit de la UE i ha argumentat que l'escenari polític ha canviat, però Johnson ja ha vetat una primera petició formal per dur a terme el referèndum aquest mateix any. L'executiu central argumenta que és una cosa que passa "un cop a cada generació".

A mitjà termini Sturgeon previsiblement mirarà de sortir reforçada de les eleccions escoceses del 2021, en què el Partit Nacional Escocès (SNP, sigles en anglès) aspira a reeditar l'èxit dels comicis generals del desembre. Llavors, la formació independentista va obtenir 48 dels 59 escons reservats a Westminster per a Escòcia.

Sturgeon preveu que hi haurà un segon referèndum i que el pactaran "totes dues parts", en la mesura en què descarta seguir l'opció de Catalunya i celebrar una consulta de manera unilateral. La líder escocesa no descarta recórrer als tribunals perquè decideixin si el Parlament escocès pot posar les urnes, tot i que no considera prioritària aquesta via.

Contador