Publicat 17/06/2019 16:45

Sis mesos després de l'acord d'Estocolm, pocs canvis per als civils al Iemen

Un niño delante de un edificio destruido en Yemen
UNICEF/CLARKE FOR UNOCHA - Archivo

MADRID, 11 Juny (EUROPA PRESS)

Sis mesos després de la signatura de l'acord d'Estocolm entre el Govern iemenita i els rebels huthi, sota els auspicis de l'ONU, la violncia continua sense remetre al Iemen, on en aquest període altres 250.000 civils més s'han vist desplaats i on els nens continuen morint per l'explosió de mines.

L'acord rubricat el 13 de desembre del 2018 buscava rebaixar la tensió entorn de la ciutat porturia d'Hodeida, principal punt d'entrada de l'ajuda internacional i de les importacions comercials al país, amb un alto el foc i un replegament de forces i obrir el camí cap a negociacions de pau que posin fi al conflicte que va esclatar el mar del 2015.

Per al Consell Noruec per als Refugiats (NRC), l'acord oferia un "raig d'esperana" per als milions de iemenites que es troben gairebé en una situació de fam absoluta a causa de quatre anys de conflicte, per " en la prxis la fita s'ha quedat tristament curta respecte a les expectatives".

El desplaament de persones ha continuat en els darrers cinc mesos i més de 255.000 iemenites s'han vist obligats a abandonar les seves llars, segons l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). La major xifra de desplaats s'ha produt a Hodeida, on unes 26.000 persones s'han quedat sense llar des de la firma de l'acord.

MÉS VÍCTIMES CIVILS

A més, segons denuncia NRC, en els propers cinc mesos a l'acprd, la mitjana diria de víctimes civils va augmentar en un ter a tot el país. Així, s'han produt més de 1.750 víctimes civils, inclosos més de 500 morts. Una quarta part d'aquestes víctimes s'han produt a Hodeida, malgrat que s'ha registrat un descens.

Segons l'ONG, van morir civils tres vegades més o hi van resultar ferides per armes lleugeres en els cinc mesos posteriors a l'acord d'alto el foc que en el mateix període anterior.

A més, els civils tenen dues vegades més probabilitats de morir o resultar ferides per les mines que abans de l'acord, especialment els nens. Almenys 80 menors han mort o resultat ferits en aquest període, més del doble dels 34 registrats en els cinc mesos previs.

"L'Acord d'Estocolm no és una altra cosa que tinta en el paper si les parts enfrontades i els qui els donen suport no actuen ara", ha advertit el director de NRC al Iemen, Mohamed Abdi. "La millor oportunitat pel Iemen d'aturar la fam i acabar amb el conflicte de 4 anys corre el risc de quedar en un altre intent de pau fallit, malgrat la recent retirada de tropes de ports a (la província) de Hodeida", ha lamentat.

L'acord ha tingut un impacte limitat a l'hora de permetre un accés segur i sostingut a les comunitats que es troben en la línia de front a Hodeida, mentre que uns 5 milions de persones a tot el país tenen problemes per rebre ajuda.

Els principals obstacles als quals s'enfronten les agncies humanitries que treballen al país, segons el NRC, són les restriccions al moviment de béns i personal degut als enfrontaments i a la burocrcia, inclosa la declaració de zones militars per les parts enfrontades.

Des de finals d'abril, ha denunciat l'ONG, una de les carreteres clau que uneixen Adén, on té la seva seu el Govern iemenita, i Saná, la capital sota control dels rebels huthis, est tancada a causa dels combats, la qual cosa ha obligat a les organitzacions humanitries recórrer a altres rutes més insegures, en les quals el transport triga quatre vegades més i costa un 60 per cent més.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés