Publicat 13/11/2014 10:05

Obama demana que es revisi la política dels EUA a Síria i destaca la necessitat d'una transició política

El pasaporte del Estado Islámico, angituo ISIS
AL ARABIYA

WASHINGTON, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat al seu equip de Seguretat Nacional que revisi novament la política nord-americana a Síria, perquè considera que el grup extremista Estat Islàmic podria no ser derrotat sense una transició política que aparti del poder Bashar al-Assad.

La revisió suposa un reconeixement tàcit que l'estratègia inicial d'intentar fer front al grup jihadista a l'Iraq i després a Síria, sense posar èmfasi en la sortida de la presidència d'Al-Assad, va ser un error, segons ha destacat la cadena de televisió nord-americana CNN.

La Casa Blanca va convocar la setmana passada quatre reunions de l'equip de Seguretat Nacional, en les quals es va analitzar "quin percentatge de l'estratègia a Síria encaixa en l'estratègia contra l'Estat Islàmic", segons han declarat fonts governamentals.

"El president ens ha demanat que ho tornem a revisar. El principal problema a Síria és que per derrotar realment l'Estat Islàmic no n'hi ha prou amb derrotar-lo a l'Iraq, sinó també a Síria", han afegit aquestes fonts.

El Govern nord-americà va anunciar a l'octubre que la seva política consistiria a centrar-se en la situació a l'Iraq com a prioritat per tal de minar la capacitat operacional de la formació jihadista a Síria, amb l'esperança de poder entrenar i armar les milícies moderades en aquest país per combatre el grup.

Tot i això, s'ha revelat que aquesta estratègia és insostenible a causa que l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), que compta amb el suport dels països occidentals, es troba combatent en dos fronts: contra l'Exèrcit sirià i contra l'Estat Islàmic i altres milícies radicals.

"Els esdeveniments sobre el terreny han portat l'equip de Seguretat Nacional a concloure que pot ser que no hi hagi temps per a una política de 'l'Iraq primer'. En un món ideal faries fora l'Estat Islàmic de l'Iraq i pivotaries a Síria, però no ajuda el fet que l'oposició moderada hagi estat aixafada i que el grup encara sigui allà", han afegit aquestes fonts.

Entre les opcions que s'estan debatent es troben l'aplicació d'una zona d'exclusió aèria a la zona de la frontera amb Turquia --cosa que ha reclamat Ankara--, i l'expansió del el programa del Pentàgon per entrenar i armar l'oposició armada moderada.

LA SORTIDA D'AL-ASSAD

Pel que fa a la sortida d'Al-Assad del poder a través d'un procés de transició política, unes fonts governamentals nord-americanes han afirmat que l'Aràbia Saudita, l'Unió dels Emirats Àrabs (UEA), Turquia i Rússia han debatut en els últims mesos que tant el mandatari com el seu cercle més proper abandonin la seva posició mentre es mantenen en peu la majoria de les institucions.

"No serà demà i no crec que hi hagi algú que pensi que és físicament possible. Però fins i tot si és un pla de sis o 12 mesos, és important que hi hagi una sortida d'Al-Assad", ha dit un diplomàtic àrab. "Estem contents de veure que els Estats Units s'ha adonat que ha de repensar l'estratègia", ha apuntat.

Els esforços dels Estats Units i Rússia per fomentar un procés de converses entre el Govern àrab i l'oposició política es van diluir al gener després d'una esperada ronda de trobades a Ginebra, que es van saldar sense avenços importants en el pla polític.

D'altra banda, alts càrrecs nord-americans i els diplomàtics àrabs han recalcat que, si bé Rússia ha donat suport de manera tàcita a la idea d'una Síria sense Al-Assad, Moscou no ha fet gaire per intentar canviar la relació de forces al terreny.

"Els russos no són amics nostres allà (a Síria). Han fet valoracions amb una gran càrrega d'empatia, però no és el mateix que dir 'Estem amb vosaltres i acabarem amb ell". Encara armen Al-Assad i li donen suport directe", ha reblat una font nord-americana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés