Publicat 18/1/2020 17:58:23 +01:00CET

Un sindicat desconvoca la vaga indefinida al servei de rodalies de París

Estació de l'est de París durant la vaga indefinida contra la reforma de les pensions
Sadak Souici/Le Pictorium Agency / DPA

PARÍS, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

El sindicat amb més suport en el sistema de rodalies de París(RATP), l'Unió Nacional de Sindicats Autònoms (UNSA), ha anunciat que es desmarca de la vaga indefinida que va començar amb altres organitzacions sindicals el 5 de desembre per protestar contra la reforma de les pensions anunciada pel Govern del president francès, Emmanuel Macron.

En concret, la secció sindical de la UNSA a RATP emplaça a "redirigir a partir de dilluns l'acció indefinida per implicar-se en un altre tipus d'acció", segons un comunicat del sindicat, cosa que podria repercutir en una considerable millora del servei de rodalies parisenc.

"Molts treballadors necessiten descansar i recarregar les piles", ha afirmat el secretari de l'UNSA-RATP, Laurent Djebali, en declaracions al diari 'Le Parisien', que explica que la mesura es va aprovar divendres en assemblees. Els treballadors no reben salari per cada dia de vaga.

En qualsevol cas, el sindicat reitera el seu rebuig a la reforma de les pensions impulsada pel Govern, que considera "injusta" i demana als sindicats que no actuïn de manera "dispersa", segons Djebali, que està convençut que la vaga es reprendrà amb més força "en uns dies".

En les darreres eleccions sindicals, celebrades el 2018, l'UNSA va obtenir un 30,19 per cent de vots, per sobre de la Confederació General de Treballadors (CGT), principal impulsora de les protestes, que va aconseguir un 30,11 per cent de vots. Els altres sindicats no van superar l'11 per cent de vots.

Aquest dissabte s'han produït noves manifestacions liderades en aquest cas per les armilles grogues, que s'han sumat a les mobilitzacions laborals contra la reforma de les pensions.

A París la manifestació s'ha desenvolupat pacíficament al matí, però a primera hora de la tarda la Policia ha intervingut "per dispersar un bloc". Fins a 32 persones han estat detingudes, segons la Prefectura de París.

"El carrer és nostre", "Macron, anem a buscar-te a casa teva", "Massa patiment per la subFrança", "Macron, Philippe, traïdors al poble" o "Som els bons" han estat alguns dels missatges corejats o inscrits en pancartes que s'han pogut veure a la plaça de la Bastilla i a més llocs del centre de París.

Els sindicats protesten contra la proposta de reforma laboral del president Macron, que preveu l'abolició dels règims especials de sectors com el ferroviari i obliga a treballar més anys i fins als 64 per aconseguir una pensió completa. En resposta, el 5 de desembre va començar una vaga general indefinida que ha paralitzat bona part del transport públic, en particular el ferroviari.

Des de llavors els sindicats han aconseguit que el Govern anunciés l'11 de gener la seva intenció d'unificar l'edat de jubilació i elevar-la fins als 64 anys, una victòria considerada insuficient pel principal sindicat impulsor de les mobilitzacions, la Confederació General de Treballadors (CGT).