Publicat 24/07/2021 14:07

Sierra Leone.- Sierra Leone es converteix en l'últim estat afric a abolir la pena de mort

Archivo - Arxivo - Una dona passeja pels carrers de Sierra Leone
NACIONES UNIDAS - Archivo

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament de Sierra Leone ha abolit aquest divendres la pena de mort al país afric després d'una setmana de debats sobre substituir-lo per la cadena perptua, en una decisió per unanimitat dels diputats.

"Avui, he complert un compromís de gobernanza d'abolir permanentment la pena de mort a Sierra Leone. Agraeixo els ciutadans, els membres del Parlament, els socis per al desenvolupament i els grups de Drets Humans que ens han donat suport fermament per fer histria", ha declarat el president, Maada Bio, en un missatge publicat al seu compte de Twitter.

L'antiga colnia britnica es troba devastada per la pobresa i per la guerra civil del 1991-2002 que es va acabar amb una xifra de 120.000 vides. Al 2006, una comissió de la veritat i la reconciliació creada per investigar el conflicte va demanar l'abolició de la pena de mort, en entendre que es tractava d'un pas cap a la societat civilitzada".

Les autoritats han adoptat aquesta decisió dos mesos després que Malaui declarés la pena de mort com a inconstitucional a l'abril. El Txad la va abolir al 2020 i un any abans, el tribunal afric de Drets Humans va dictaminar que la imposició obligatria de la pena de mort per part de Tanznia era "evidentment injusta".

La pena de mort és un llegat de l'era colonial emparat en lleis i reservat a persones condemnades per assassinat en virtut de la llei de delictes contra la persona de 1861, robatori amb agreujant en virtut de la llei de furt de 1916 o la llei de les forces militars de 1961, apunta el diari 'Sierra Leone Telegraph'.

A Sierra Leone existeix una moratria 'de facto' sobre l'ús de la pena de mort des del 1998, després que el país executés 24 soldats per la seva presumpta participació en un intent de cop l'any anterior.

Tal com van apuntar al seu moment diputats com Hindolo Moiwo Gevao durant el debat al Parlament, diversos líders d'aquest país afric havien fet servir aquesta eina per eliminar opositors polítics com Mohamed Sorie Fornah, condemnat als anys 70 per tració, o Kula Samba, executada a finals dels anys 90.

A l'frica subsahariana, l'any passat, els investigadors de l'ONG Amnistia Internacional van registrar una caiguda del 36% en les execucions en comparació amb el 2019, de 25 a 16. Les execucions es van dur a terme a Botswana, Somlia i el Sudan del Sud.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés