MADRID 12 des. (EUROPA PRESS) -
El Senat argentí preveu agilitar a partir de dilluns la tramitació del projecte de llei d'interrupció voluntria de l'embars que es va aprovar divendres a la cambra de diputats per poder aprovar-lo abans que acabi l'any, previsiblement el 29 de desembre.
La iniciativa est ja a mans de les comissions de Banca de la Dona --l'única que no est integrada per homes-- Justícia i Afers Penals i Salut, tot i que la presidenta de la Banca de la Dona, Norma Durango, ha explicat que es podria reduir a dues comissions per no estendre els terminis.
Fonts parlamentries que ha consultat l'agncia de notícies argentina Télam han explicat que la intenció és iniciar al més aviat possible el plenari d'expositors, cosa que es podria produir el mateix dilluns 14, per donar dictamen la setmana següent i portar-lo a votació entre el 28 i el 30 de desembre.
El president de la cambra de diputats, Sergio Massa, va enviar una nota a la presidenta del Senat Cristina Fernández de Kirchner per notificar-li formalment per escrit l'aprovació del projecte d'interrupció voluntria de l'embars, que va obtenir mitja sanció amb 131 vots a favor, 117 en contra i 6 abstencions.
Tot i que encara hi ha senadors que no han declarat públicament el seu vot, els partidaris "verds" de la interrupció voluntria de l'embars confien que aquesta vegada aconseguiran imposar-se per un ajustat marge als denominats "celestes" que s'oposen a l'avortament, per no repetir la derrota del 2018 que va obligar a arxivar la iniciativa per 38 vots contra 31.
La presidenta de la Banca de la Dona del Senat, Durango, va declarar que est convenuda que el Senat "aconseguir aquesta vegada" sancionar la llei d'interrupció voluntria de l'embars i va advertir que si no s'aconsegueix la sanció "seria un retard" per al país i "per a les dones".
"No podem estar contentes perqu l'avortament sempre és una commoció emocional, per estem molt satisfetes amb els vots que es van aconseguir ahir i estem treballant a 'full' amb tots els senadors que estan en dubte perqu puguin entendre qu significa tenir aquesta llei", ha explicat.
Durango ha argumentat que no és un problema de creences sinó de salut pública" i ha indicat que "no es pot continuar penalitzant l'avortament, no només perqu no atén a la llibertat de planificar el futur i de decidir sobre el nostre propi cos, sinó perqu a més és un problema de salut".
Per a la senadora, ha de quedar clar que "la llei no obliga ni recomana a ningú avortar" peruq "ningú no est obligat a avortar". "Si no hi ha una llei contribuirem a la clandestinitat i a un gran negoci que fan alguns metges i algunes clíniques i a la venda insegura i caríssima del misoprostol", ha subratllat.
En els últims 25 anys, més de 50 pasos, entre ells els Estats Units, Canad, Austrlia, Xina, Sud-frica i Uruguai han modificat la seva legislació, i han reconegut que l'accés a l'avortament sense riscos és fonamental per a la protecció dels drets, la vida, la salut i l'autonomia de les dones i nenes.