Publicat 30/8/2020 18:57:52 +02:00CET

El secretari general de l'ONU demana justícia per a les víctimes de desaparicions forçades

Desapareguts a Guatemala
CAROLINE TRUTMANN MARCONI/PNUD

   El grup de treball de Nacions Unides documenta 45.811 casos en 92 Estats

   MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Secretari General de l'ONU, António Guterres, ha instat aquest diumenge tots els Estats del món a redoblar els seus esforços per prevenir les desaparicions forçades, cercar els desapareguts i augmentar l'assistència a les víctimes i als seus familiars, amb un objectiu final: fer justícia per als supervivents i per als seus éssers estimats.

   Amb motiu del Dia Internacional de les Desaparicions Forçades, que es commemora aquest diumenge, Guterres ha recordat que aquests crims representen un tipus de violació als drets humans molt estesa al voltant del planeta.

   "Presenciem nous casos gairebé diàriament, entre ells la desaparició de defensors del medi ambient, que amb freqüència pertanyen a pobles indígenes. Al mateix temps, el dolor atroç dels casos antics no remet, ja que segueix sense conèixer-se el destí de milers de desapareguts, fet que fa que el crim estigui constantment present", ha afirmat.

CONCEPTE

   Les desaparicions forçades sorgeixen quan persones que actuen en nom del Govern arresten, detenen o segresten persones i després es neguen a reconèixer l'acte, i es neguen a revelar on són les víctimes o el que els va succeir.

   El Dret Internacional prohibeix les desaparicions forçades, que violen els drets fonamentals a la llibertat i la seguretat i a no sofrir tortures ni tractes cruels, inhumans i degradants.

   El 2019, el grup de Treball de Desaparicions Forçades de Nacions Unides tenia oberts 45.811 casos de desaparició en 92 Estats. L'Iraq, Mèxic, Sri Lanka, Algèria, l'Argentina, Guatemala o el Perú són alguns dels països amb més casos registrats. Persones de totes les edats i condicions segueixen desaparegudes i continuen desapareixent a les mans dels cossos i forces de seguretat o de grups armats a tot el món.

LES FAMÍLIES HAN DE CONÈIXER LA VERITAT

   Alhora, Guterres ha destacat que, sota l'excusa de la seguretat i de lluita antiterrorista, es produeixen preocupants tendències com les represàlies contra els familiars de les víctimes i dels membres de la societat civil, successos identificats pel Comitè contra la Desaparició Forçada i el Grup de Treball sobre les Desaparicions Forçades.

   "La impunitat agreuja el sofriment i l'angoixa. En virtut del Dret internacional dels drets humans, les famílies i les societats tenen dret a conèixer la veritat sobre l'ocorregut. Faig una crida als Estats membres a assumir aquesta responsabilitat", ha destacat.

   Guterres ha afirmat que, emparats pels mecanismes internacionals de protecció dels drets humans, els Estats tenen el deure multiplicar els seus esforços per prevenir les desaparicions forçades, cercar les víctimes i augmentar l'assistència a aquestes i als seus familiars. Al seu torn, ha assenyalat la importància que es duguin a terme investigacions judicials creïbles i imparcials.

   Per últim, ha instat tots els Estats a ratificar la Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades i a acceptar la competència del Comitè per examinar denúncies individuals. "Es tracta d'un primer pas crucial cap a l'eliminació d'aquest crim atroç", ha remarcat.

CERCAR ELS DESAPAREGUTS, MALGRAT LA PANDÈMIA

   Per la seva banda, un grup d'experts de l'ONU en Drets Humans ha defensat aquest diumenge que els països han de continuar cercant víctimes de desaparicions forçades, fins i tot durant la pandèmia del coronavirus.

   "Els Estats de tot el planeta encara han d'actuar urgentment per prevenir i investigar les desaparicions forçades durant la pandèmia per Covid-19 i la cerca de les víctimes ha de continuar sense demora", han afirmat.

   La cerca i la investigació d'aquestes persones "són obligacions contínues" i que han de realitzar-se "tenint en compte les mesures sanitàries que es considerin necessàries", han destacat.

   Els experts han indicat que l'alarma sanitària ha creat una sèrie de "nous i preocupants" contextos com a quarentenes obligatòries en llocs de privació de la llibertat durant les quals les famílies no coneixen la destinació i ubicació dels seus familiars, o la suspensió de visites amb la consegüent absència completa de contacte entre persones detingudes i els seus familiars o representants legals.

   "S'ha de garantir el contacte continu a través de trucades telefòniques o mitjans electrònics, i el monitoreig de la detenció ha de continuar. Han de ser considerades alternatives a la custòdia i han de ser proveïts adequades cures i assistència de salut", han afirmat.

   Els experts han ratificat el seu suport i solidaritat amb les víctimes de desaparicions forçades i els seus familiars i, igual que el secretari general, han demanat a tots els Estats que encara no ho han fet demostrar el seu compromís en contra d'aquest crim. En concret, els han demanat que ratifiquin expeditamente la Convenció Internacional sobre la protecció de persones víctima de desaparicions forçades.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés