Publicat 30/08/2020 18:57

El secretari general de l'ONU demana justícia per a les víctimes de desaparicions forçades

Desapareguts a Guatemala
CAROLINE TRUTMANN MARCONI/PNUD

   El grup de treball de Nacions Unides documenta 45.811 casos en 92 Estats

   MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Secretari General de l'ONU, António Guterres, ha instat aquest diumenge tots els Estats del món a redoblar els seus esforos per prevenir les desaparicions forades, cercar els desapareguts i augmentar l'assistncia a les víctimes i als seus familiars, amb un objectiu final: fer justícia per als supervivents i per als seus éssers estimats.

   Amb motiu del Dia Internacional de les Desaparicions Forades, que es commemora aquest diumenge, Guterres ha recordat que aquests crims representen un tipus de violació als drets humans molt estesa al voltant del planeta.

   "Presenciem nous casos gairebé diriament, entre ells la desaparició de defensors del medi ambient, que amb freqüncia pertanyen a pobles indígenes. Al mateix temps, el dolor atro dels casos antics no remet, ja que segueix sense conixer-se el destí de milers de desapareguts, fet que fa que el crim estigui constantment present", ha afirmat.

CONCEPTE

   Les desaparicions forades sorgeixen quan persones que actuen en nom del Govern arresten, detenen o segresten persones i després es neguen a reconixer l'acte, i es neguen a revelar on són les víctimes o el que els va succeir.

   El Dret Internacional prohibeix les desaparicions forades, que violen els drets fonamentals a la llibertat i la seguretat i a no sofrir tortures ni tractes cruels, inhumans i degradants.

   El 2019, el grup de Treball de Desaparicions Forades de Nacions Unides tenia oberts 45.811 casos de desaparició en 92 Estats. L'Iraq, Mxic, Sri Lanka, Algria, l'Argentina, Guatemala o el Perú són alguns dels pasos amb més casos registrats. Persones de totes les edats i condicions segueixen desaparegudes i continuen desapareixent a les mans dels cossos i forces de seguretat o de grups armats a tot el món.

LES FAMÍLIES HAN DE CONIXER LA VERITAT

   Alhora, Guterres ha destacat que, sota l'excusa de la seguretat i de lluita antiterrorista, es produeixen preocupants tendncies com les represlies contra els familiars de les víctimes i dels membres de la societat civil, successos identificats pel Comit contra la Desaparició Forada i el Grup de Treball sobre les Desaparicions Forades.

   "La impunitat agreuja el sofriment i l'angoixa. En virtut del Dret internacional dels drets humans, les famílies i les societats tenen dret a conixer la veritat sobre l'ocorregut. Faig una crida als Estats membres a assumir aquesta responsabilitat", ha destacat.

   Guterres ha afirmat que, emparats pels mecanismes internacionals de protecció dels drets humans, els Estats tenen el deure multiplicar els seus esforos per prevenir les desaparicions forades, cercar les víctimes i augmentar l'assistncia a aquestes i als seus familiars. Al seu torn, ha assenyalat la importncia que es duguin a terme investigacions judicials crebles i imparcials.

   Per últim, ha instat tots els Estats a ratificar la Convenció Internacional per a la protecció de totes les persones contra les desaparicions forades i a acceptar la competncia del Comit per examinar denúncies individuals. "Es tracta d'un primer pas crucial cap a l'eliminació d'aquest crim atro", ha remarcat.

CERCAR ELS DESAPAREGUTS, MALGRAT LA PANDMIA

   Per la seva banda, un grup d'experts de l'ONU en Drets Humans ha defensat aquest diumenge que els pasos han de continuar cercant víctimes de desaparicions forades, fins i tot durant la pandmia del coronavirus.

   "Els Estats de tot el planeta encara han d'actuar urgentment per prevenir i investigar les desaparicions forades durant la pandmia per Covid-19 i la cerca de les víctimes ha de continuar sense demora", han afirmat.

   La cerca i la investigació d'aquestes persones "són obligacions contínues" i que han de realitzar-se "tenint en compte les mesures sanitries que es considerin necessries", han destacat.

   Els experts han indicat que l'alarma sanitria ha creat una srie de "nous i preocupants" contextos com a quarentenes obligatries en llocs de privació de la llibertat durant les quals les famílies no coneixen la destinació i ubicació dels seus familiars, o la suspensió de visites amb la consegüent absncia completa de contacte entre persones detingudes i els seus familiars o representants legals.

   "S'ha de garantir el contacte continu a través de trucades telefniques o mitjans electrnics, i el monitoreig de la detenció ha de continuar. Han de ser considerades alternatives a la custdia i han de ser provets adequades cures i assistncia de salut", han afirmat.

   Els experts han ratificat el seu suport i solidaritat amb les víctimes de desaparicions forades i els seus familiars i, igual que el secretari general, han demanat a tots els Estats que encara no ho han fet demostrar el seu compromís en contra d'aquest crim. En concret, els han demanat que ratifiquin expeditamente la Convenció Internacional sobre la protecció de persones víctima de desaparicions forades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés