Publicat 14/6/2020 15:18:50 +02:00CET

Sebastião Salgado alerta que el Covid-19 afavoreix l'extinció d'indígenes de l'Amazònia

Fotografia de Sebastião Salgado: Dones del llogaret Zo?é de To-wari Ypy utilitzen la fruita vermella de la bija (Bixa orellana) per acolorir els seus cossos. Pará, el Brasil. Març i abril de 2009.
SEBASTIÃO SALGADO/AMAZONAS IMAGES

L'any 2021 presentarà l'exposició 'Amazônia' i espera que arribi a Espanya

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El fotògraf brasiler Sebastião Salgado ha alertat aquest diumenge que el coronavirus i la política del Govern del seu país afavoreixen l'extinció d'indígenes de l'Amazònia, perquè "no tenen anticossos, no tenen protecció contra les malalties que vénen de fora".

Ho ha dit en una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, ja que el programa 'Via Lliure' s'ha dedicat aquest diumenge a la reactivació de la cultura després del confinament pel coronavirus, i emetent des del Caixaforum de Barcelona.

Salgado ha lamentat que la pandèmia arriba a les tribus més aïllades de l'Amazònia, mentre el Govern del seu país --que ha definit com a feixista-- ha protegit "només el lucre, només el capital", resistint-se a la quarentena.

El Brasil suma més del 60% de l'Amazònia i concentra moltes comunitats indígenes, més de 100 de les quals estan en aïllament total i corren el risc de ser afectades pel coronavirus: "Això pot portar a una extinció de la població indígena".

Considera que seria un genocidi --ha dit-- perquè el Govern "intenta obrir el territori indígena, destruir l'ecosistema amazònic, incentivant les inversions, l'entrada de garimpeiros, de gent que explota la matèria, de sectes religioses": ho ha definit com un infern per a aquestes comunitats.

Per això ha impulsat amb la seva dona un manifest global, amb signatures que inclouen moltes personalitats internacionals i que al Brasil ha provocat "un gran debat".

7 ANYS A la ZONA

A més ha estat set anys treballant a l'Amazònia, dedicant mesos a les comunitats que anava visitant: l'any 2021 començarà a exposar aquestes imatges arreu del món.

Espera presentar-les també a Espanya, i ha recordat que la seva exposició 'Gènesi' ja ha estat en seus de Caixaforum d'Espanya (ara forma part del programa itinerant a l'aire lliure 'Art al carrer' de la Fundació La Caixa, i aquest estiu es completa amb comentaris d'àudio de Salgado; pròximament arribarà a A Coruña).

Les properes exposicions de Salgado pel món es titularan 'Amazônia', amb la grafia del seu país perquè l'exposició serà "un gran treball de l'Amazònia brasilera", no de les parts que corresponen a altres vuit països americans.

Ho ha definit com "un gran cos de treball" després d'aquests set anys de feina, i l'exposició inclourà música i testimonis d'indígenes, amb la intenció de motivar debat.

Líders indígenes participaran en presentacions d'aquesta propera exposició pel món, perquè "és el moment just" per difondre un missatge en favor d'aquesta terra.

"El Brasil encara no ha arribat al seu punt màxim d'efecte del coronavirus" i és gairebé el segon país del món en nombre de morts per Covid-19, i amb moltes possibilitats de ser el primer.

SALGADO A PARÍS

Ha explicat que va treballar amb molta vitalitat en els seus set anys a l'Amazònia, però que amb 76 anys se sent vell per repetir quelcom semblant: veu que ha arribat "el moment de desaccelerar una mica, de treballar d'una altra forma".

Salgado, instal·lat fonamentalment a París des que es va exiliar l'any 1969 per la dictadura brasilera, ha passat el confinament a la casa seva i anant a l'estudi una vegada a la setmana, "treballant molt" per acabar l'edició de les imatges d'Amazônia' i bolcat en el seu suport a aquesta zona.

QUÈ ÉS FOTOGRAFIA

Sobre la influència de la seva infantesa en la seva obra, ha evocat que va créixer en la gran hisenda ramadera del seu pare, amb llargs desplaçaments per transportar el bestiar que li van fer mirar la naturalesa, quan el seu país era gairebé totalment rural: "Avui, quan miro tot el que he fet, si vaig enrere, té una explicació per què vaig arribar fins aquí".

Va fer les seves primeres imatges amb 26 anys, es va transformar en fotògraf als 29 (l'any 1973), i creu que avui hi ha milions de persones fent fotos en mòbils però no fent fotografia.

Creu que per fer fotografia cal assimilar personalment una història, un passat, una ideologia i altres elements que influeixen en un univers visual, per concentrar-ho en una fracció de segon: "La fotografia és un mirall de la societat".

Contador