Publicat 14/06/2020 15:18

Sebastio Salgado alerta que el Covid-19 afavoreix l'extinció d'indígenes de l'Amaznia

Fotografia de Sebastio Salgado: Dones del llogaret Zo?é de To-wari Ypy utilitzen la fruita vermella de la bija (Bixa orellana) per acolorir els seus cossos. Pará, el Brasil. Mar i abril de 2009.
SEBASTIO SALGADO/AMAZONAS IMAGES

L'any 2021 presentar l'exposició 'Amaznia' i espera que arribi a Espanya

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El fotgraf brasiler Sebastio Salgado ha alertat aquest diumenge que el coronavirus i la política del Govern del seu país afavoreixen l'extinció d'indígenes de l'Amaznia, perqu "no tenen anticossos, no tenen protecció contra les malalties que vénen de fora".

Ho ha dit en una entrevista de Rac1 recollida per Europa Press, ja que el programa 'Via Lliure' s'ha dedicat aquest diumenge a la reactivació de la cultura després del confinament pel coronavirus, i emetent des del Caixaforum de Barcelona.

Salgado ha lamentat que la pandmia arriba a les tribus més allades de l'Amaznia, mentre el Govern del seu país --que ha definit com a feixista-- ha protegit "només el lucre, només el capital", resistint-se a la quarentena.

El Brasil suma més del 60% de l'Amaznia i concentra moltes comunitats indígenes, més de 100 de les quals estan en allament total i corren el risc de ser afectades pel coronavirus: "Aix pot portar a una extinció de la població indígena".

Considera que seria un genocidi --ha dit-- perqu el Govern "intenta obrir el territori indígena, destruir l'ecosistema amaznic, incentivant les inversions, l'entrada de garimpeiros, de gent que explota la matria, de sectes religioses": ho ha definit com un infern per a aquestes comunitats.

Per aix ha impulsat amb la seva dona un manifest global, amb signatures que inclouen moltes personalitats internacionals i que al Brasil ha provocat "un gran debat".

7 ANYS A la ZONA

A més ha estat set anys treballant a l'Amaznia, dedicant mesos a les comunitats que anava visitant: l'any 2021 comenar a exposar aquestes imatges arreu del món.

Espera presentar-les també a Espanya, i ha recordat que la seva exposició 'Gnesi' ja ha estat en seus de Caixaforum d'Espanya (ara forma part del programa itinerant a l'aire lliure 'Art al carrer' de la Fundació La Caixa, i aquest estiu es completa amb comentaris d'udio de Salgado; prximament arribar a A Coruña).

Les properes exposicions de Salgado pel món es titularan 'Amaznia', amb la grafia del seu país perqu l'exposició ser "un gran treball de l'Amaznia brasilera", no de les parts que corresponen a altres vuit pasos americans.

Ho ha definit com "un gran cos de treball" després d'aquests set anys de feina, i l'exposició inclour música i testimonis d'indígenes, amb la intenció de motivar debat.

Líders indígenes participaran en presentacions d'aquesta propera exposició pel món, perqu "és el moment just" per difondre un missatge en favor d'aquesta terra.

"El Brasil encara no ha arribat al seu punt mxim d'efecte del coronavirus" i és gairebé el segon país del món en nombre de morts per Covid-19, i amb moltes possibilitats de ser el primer.

SALGADO A PARÍS

Ha explicat que va treballar amb molta vitalitat en els seus set anys a l'Amaznia, per que amb 76 anys se sent vell per repetir quelcom semblant: veu que ha arribat "el moment de desaccelerar una mica, de treballar d'una altra forma".

Salgado, installat fonamentalment a París des que es va exiliar l'any 1969 per la dictadura brasilera, ha passat el confinament a la casa seva i anant a l'estudi una vegada a la setmana, "treballant molt" per acabar l'edició de les imatges d'Amaznia' i bolcat en el seu suport a aquesta zona.

QU ÉS FOTOGRAFIA

Sobre la influncia de la seva infantesa en la seva obra, ha evocat que va créixer en la gran hisenda ramadera del seu pare, amb llargs desplaaments per transportar el bestiar que li van fer mirar la naturalesa, quan el seu país era gairebé totalment rural: "Avui, quan miro tot el que he fet, si vaig enrere, té una explicació per qu vaig arribar fins aquí".

Va fer les seves primeres imatges amb 26 anys, es va transformar en fotgraf als 29 (l'any 1973), i creu que avui hi ha milions de persones fent fotos en mbils per no fent fotografia.

Creu que per fer fotografia cal assimilar personalment una histria, un passat, una ideologia i altres elements que influeixen en un univers visual, per concentrar-ho en una fracció de segon: "La fotografia és un mirall de la societat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés