Publicat 14/12/2019 18:52:56 +01:00CET

'Sardines' de tot Itàlia es manifesten a Roma en una gran mobilització contra el neofeixisme

Manifestació de les 'sardines' a Roma
VINCENZO LIVIERI/LAPRESSE VIA ZU / VINCENZO LIVIER

ROMA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Milers de 'sardines' de tot Itàlia s'han manifestat aquest dissabte a plaça de San Giovanni de Roma en la convocatòria més gran fins ara d'aquest nou moviment cívic i apartidista que pretén plantar cara a la ultradreta i reivindicar-se com els "partisans del segle XXI". L'objectiu declarat dels 'sardines' són els partits d'ultradreta, ara en auge.

"A (Matteo) Salvini i a (Giorgia) Meloni no els agradarà la meva presència (...) perquè sóc dona, sóc musulmana i sóc filla de palestins. No permetrem que obrin les pàgines negres del passat. Això és un estat de dret", ha proclamat des de l'escenari una de les oradores, una nena musulmana que portava posat l'hijab. Salvini és el líder de la Lliga i Meloni dirigeix Germans d'Itàlia, una altra formació de l'espectre de l'extrema dreta.

En la concentració de Roma hi havia joves, però també veterans de moviments d'esquerra, units pel ja himne de 'Bella ciao', la cançó popularitzada pels partisans antifeixistes que van combatre en la Segona Guerra Mundial, i inspirats pel moviment iniciat el 14 de novembre a Bolonya, quan milers de persones van abarrotar "com a sardines enllaunades" una plaça de la ciutat per denunciar el partit de Salvini, la Lliga, i la seva retòrica antiimmigració.

Des de llavors s'han produït desenes de protestes més en altres ciutats italianes que han culminat aquest dissabte amb un acte nacional de les 'sardines' a la capital italiana.

"Recuperarem la plaça de San Giovanni" de Roma, ha assegurat per la seva banda Carla Nespolo, presidenta de l'Associació Nacional de Partisans d'Itàlia (ANPI), en referència a les freqüents convocatòries de la ultradreta a la plaça romana.

"Ha vingut una gran onada d'esperança i compromís democràtic per la vostra banda (...). Vull dir-ho ben alt: l'ANPI està amb vosaltres. Els partisans i les partisanes estan amb vosaltres. La Constitució és el nostre far i la nostra guia i és antifeixista", ha afegit.

En la manifestació hi ha hagut simpatitzants del moviment de Roma, però també procedents d'altres ciutats com Bolonya, Trento i altres ciutats del sud, però també del nord, com l'emblemàtica Reggio de l'Emília, on a Bolonya, la seva capital, va sorgir espontàniament el moviment de les 'sardines'. També han estat presents les 'sardines negres', avantguarda de la reivindicació antiracista del moviment.

Entre les personalitats presents a Roma, el filòsof i periodista Paolo Flores d'Arcais, el polític Nichi Vendola o el metge de Lampedusa i eurodiputat Pietro Bartolo.

"El mar és cruel, però el mar de la indiferència és més cruel i per això la política ha de donar respostes", ha apuntat Bartolo, qui ha recordat que "la sardina és un peix senzill, però bo". "Avui em sento com una sardina, contra aquells que volen sembrar l'odi i la por. Som sardines i hem de resistir", ha reblat.

El principal cap visible del moviment, el jove Mattia Santori, ha bromejat en la seva intervenció amb les acusacions que tenen el suport del principal partit del centre-esquerra italià, el Partit Democràtic, que busca mobilitzar noves bases.

"Som molt forts. No hi ha una organització, tot i els diners que ens va donar (l'ex-primer ministre) Prodi. La gent ha vingut pagant de la seva pròpia butxaca", ha afirmat. Santori ha recordat que "fa exactament un mes la plaça de Bolonya enviava un missatge molt clar: No passaran", ha reblat.

Malgrat la popularitat de les 'sardines', la Lliga encapçala les enquestes d'opinió nacional i podria obtenir una victòria històrica en les eleccions regionals del proper mes a l'Emília-Romanya, un bastió tradicional de l'esquerra.