Actualitzat 26/08/2015 10:17

Santos exigeix al Govern de Veneçuela "respecte i tracte digne" per als colombians

BOGOTÀ, 26 Ag. (EUROPA PRESS)

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha sortit al pas de la polèmica pel tancament de la frontera entre Veneçuela i Colòmbia, ordenat pel mandatari Nicolás Maduro dijous passat, i ha exigit al Govern veneçolà "respecte i tracte digne" per als colombians, en al·lusió a les massives deportacions que Veneçuela ha iniciat des del tancament fronterer.

   "Al Govern de Veneçuela li exigim respecte per a tots els colombians, des dels més humils fins als més poderosos; des dels més pròxims al nostre Govern fins als que ens critiquen ferotgement", ha dit el cap d'Estat colombià des de la Casa de Nariño, al final d'una reunió de la comissió assessora de relacions exteriors, segons informa el diari 'El Tiempo'.

   "Violar els habitatges, treure a la força els habitants, separar les famílies, no deixar-los treure els seus pocs béns i marcar les cases per després demolir-les, són procediments totalment inacceptables i recorden episodis amargs de la humanitat que no poden repetir-se", ha denunciat Santos.

   En qualsevol cas, el president de Colòmbia ha demanat calma i ha assegurat que mantindran les accions diplomàtiques per superar aquesta crisi. "No és el moment de fer sonar les trompetes de guerra que alguns volguessin escoltar", ha asseverat. Així, ha afegit que hi ha "un principi d'acord" que va aconseguir la Cancelleria perquè els colombians deportats puguin, com a mínim, entrar a recollir les seves pertinences.

   Davant dels dubtes manifestats per sectors opositors, Santos ha insistit que "els colombians poden tenir la certesa que, amb prudència i diplomàcia, que no renyin amb la fermesa i l'autoritat, se seguirà defensant la sobirania de Colòmbia i els drets dels nostres compatriotes".

   Finalment, s'ha referit al problema del contraban a través de la frontera, un assumpte que --segons afegeix Santos-- necessita de la "coresponsabilitat" entre els dos governs. En aquest sentit, indica que "les forces militars dels dos països haurien de dedicar-se a taponar els accessos il·legals".

CRISI BILATERAL

   La tensió entre Colòmbia i Veneçuela s'ha disparat des de dimecres passat per l'atac que tres membres de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) van patir per part de "paramilitars" des del costat colombià.

   En resposta, Maduro va ordenar dijous el tancament dels passos fronterers de San Antonio del Táchira i Ureña durant 72 hores, però diumenge ho va renovar i va declarar l'estat d'excepció en alguns municipis de la línia limítrofa.

   El llogater del Palau de Miraflores ha ordenat igualment "prendre mesures extraordinàries" per "extirpar l'arrel criminal a la frontera" que passen, sobretot, per mantenir "al màxim nivell" la presència policial i militar a la zona.

   El líder 'chavista' ha atribuït aquest augment de la violència a l'incessant flux de colombians a Veneçuela, alguns dels quals "vénen fugint de la guerra", si bé altres "han portat el fenomen del tràfic de drogues".

   "Un èxode com aquest només és comparat de manera que està passant ara a Àfrica i l'Àsia cap a Europa i sabem que vénen fugint del terrorisme, de la guerra, de la misèria", ha sostingut, en declaracions recollides per Noticias 24.

   Maduro ha recordat que Veneçuela "és un país del tercer món que també està intentant superar la pobresa", de manera que ha arribat "al punt límit de l'èxode que pot aguantar". "Cal fer un pla especial humanitari i demano suport internacional", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés