Publicat 23/09/2021 07:41CET

Sánchez avisa davant de l'ONU que la democràcia "està amenaçada" per "derives totalitàries"

El president del Govern, Pedro Sánchez, ofereix declaracions als mitjans en la residència de l'Ambaixador Representant Permanent d'Espanya davant les Nacions Unides, a 22 de setembre de 2021, a Nova York (els Estats Units)
Sam Simmonds/Europa Press

Diu que "l'Afganistan no pot convertir-se en un nou refugi de terroristes" i demana "no abaixar la guàrdia"

NOVA YORK, 23 set. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Ana Fernández Vila) -

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avisat aquest dimecres que "la democràcia està amenaçada", davant del ple de l'Assemblea General de Nacions Unides. Per això, ha fet una crida a defensar-la "com a única alternativa enfront de qualsevol deriva totalitària, excloent i intolerant".

"Sens dubte, la democràcia està amenaçada. Siguem-ne conscients. No és un do que se'ns hagi concedit, sinó una llarga i esforçada conquesta històrica que hem de cuidar i protegir", ha proclamat durant la seva intervenció a la seu de l'ONU a Nova York.

Per a Sánchez, la recent crisi a l'Afganistan, després de la sortida de les tropes dels Estats Units i l'arribada dels talibà al poder, és un clar exemple de com la democràcia està en risc. No obstant això, ha afegit que "la lluita per la democràcia" no només remet a l'Afganistan, sinó que "afecta els cinc continents, i es lliura també als països més desenvolupats del món".

"És una lluita diària contra els qui volen imposar la desigualtat, beneficiant uns pocs; els qui cerquen excloure o culpar les minories més vulnerables; els qui criden a odiar per raons d'origen, sexe o creença; els qui apel·len a murs i fronteres per impedir l'avanç de les idees d'igualtat i llibertat, de fraternitat", ha enumerat.

REIVINDICA LA LLIBERTAT

Sánchez ha sostingut que "no hi ha cap raó racial, cultural, històrica o antropològica que justifiqui la mutilació de la llibertat". "Per això l'únic camí és la democràcia", ha afegit.

En aquest punt, ha avisat que la democràcia "no necessita explicacions ni coartades" i ha recordat les paraules del polític socialista espanyol de la primera meitat del segle passat, Fernando de los Ríos: "Quan li van preguntar 'Llibertat per a què?', ell
va respondre simplement: 'Llibertat per ser lliures'".

Sánchez també ha defensat que "el model democràtic és l'únic que garanteix la defensa i protecció dels Drets Humans i de les llibertats individuals". "Seguirà sent el far i guia de la nostra actuació", ha garantit.

"Seguirem defensant que tota societat humana, en qualsevol lloc d'aquest planeta, pugui viure segons els principis bàsics de llibertat, dignitat, justícia social i participació, respectant les lleis acordades, la voluntat de les majories i els drets de les minories", ha afirmat.

També que es reforci "la cooperació internacional i el multilateralisme com l'única via per donar solucions reals als desafiaments que afronta el món en l'actualitat", com són la pandèmia o l'emergència climàtica.

"L'enemic del multilateralisme és l'extremisme; no ens deixem enganyar per aquells que des de l'egoisme i l'individualisme ens
volen fer creure que les causes col·lectives que ens uneixen són causes que no mereixen esforç", ha alertat.

Pel que fa a el paper d'Espanya en aquest escenari global, Sánchez ha destacat, d'una banda, els compromisos amb Amèrica Llatina i el Carib, i per un altre, amb els països riberers del Mediterrani; això passa, al seu judici, "per assegurar la pau i l'estabilitat i resoldre els conflictes existents".

DEMANA UNA SOLUCIÓ PEL SÀHARA

En aquest punt ha aprofitat per defensar que "és necessari aconseguir una solució política, justa, duradora i mútuament acceptable sobre el Sàhara Occidental, tal com estableixen les resolucions del Consell de Seguretat".

Així mateix, ha reivindicat que el seu Govern està compromès "amb els esforços perquè la seguretat i la pau tornin a les poblacions del Sahel". "L'estabilitat en aquesta regió és essencial per preservar la seguretat dels nostres ciutadans, a un costat i a l'altre del Mediterrani", ha advertit.

I quant a l'Afganistan, país que ha esmentat en diverses ocasions al llarg del seu discurs, ha assumit que cal "aprendre a treballar en el nou context, especialment amb els països veïns", i ha avisat que no es pot "abaixar la guàrdia davant l'amenaça terrorista".

"L'Afganistan no pot convertir-se en un nou refugi de terroristes. En definitiva, Espanya està fermament compromesa amb la cerca de la pau i la seguretat internacionals", ha afirmat.

RECUPERACIÓ JUSTA, VACUNACIÓ I EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Finalment, de la mateixa manera que ha demanat defensar la democràcia i reforçar el multilateralisme, ha completat la seva "triple crida" amb un emplaçant a treballar per garantir "Estats sòlids i amb recursos que puguin garantir el benestar de la ciutadania segons valors de justícia, progrés i igualtat". "És imprescindible impulsar una recuperació justa que tanqui les grans bretxes de desigualtat que tenim", ha advertit.

"Aquests són, al meu judici, els tres principis que han de guiar transversalment els nostres passos en el temps nou que estem iniciant. Un temps nou que té els seus grans objectius globals en la vacunació, en la recuperació socioeconòmica i en la transició ecològica", ha dit.

Durant la seva intervenció, Sánchez ha detallat com està afrontant Espanya cadascun d'aquests objectius globals. A més, ha anunciat que s'ampliarà de 22,5 milions a 30 les vacunes que Espanya cedirà a tercers països. "I aquesta xifra seguirà augmentant en la mesura de les nostres possibilitats", ha augurat.

Quant a la "recuperació justa", ha defensat que "no existeixen solucions estrictament domèstiques" i, per això, ha celebrat "l'acord històric en matèria de tributació internacional aconseguit
a primers de juliol". "I faig des d'aquí una crida a tots els països per unir-se a l'acord i fer possible al més aviat possible la seva
implementació", ha postil·lat.

"Desitgem que les institucions financeres internacionals puguin brindar el suport financer i tècnic que necessiten moltes economies en desenvolupament i emergents en aquest precís moment", ha aprofundit.

Sobre l'emergència climàtica, Sánchez ha defensat que també és "un problema comú, amb causes comunes que han de tenir respostes compartides des del més alt nivell de multilateralitat". Després d'afirmar que "un dels principals desafiaments de la COP26 és augmentar l'ambició en matèria de finançament climàtic", ha anunciat Espanya destinarà 30 milions d'euros al Fons d'Adaptació en 2022.

REUNIÓ AMB GUTERRES

Sánchez ha tractat prèviament tots aquests temes amb el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, amb qui finalment sí ha pogut reunir-se, malgrat l'escàs marge després de retallar la seva agenda de quatre dies a un per la crisi de l'erupció volcànica en La Palma.

En la seva trobada han repassat també la iniciativa 'Junts per un multilateralisme reforçat', que el Govern d'Espanya va impulsar a finals de 2020 al costat de Suècia per donar suport als objectius de la declaració pel 75º aniversari de l'ONU, i l'informe 'La nostra Agenda Comuna', presentat recentment per Guterres.

Aquest text aposta per millorar el sistema de salut global; protegir el planeta; reduir la desigualtat i no deixar a ningú enrere; construir la pau, la seguretat i la justícia; defensar els Drets Humans i la igualtat de gènere; aprofitar la revolució digital; i assegurar un finançament sostenible.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés