Publicat 01/11/2021 18:25

Sánchez anuncia que Espanya elevarà un 50% el finançament climàtic fins als 1.350 milions d'euros al 2025

El president del Govern, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecolgica i Repte Demogrfic, Teresa Ribera, en el plenari de la COP26 que se celebra a Glasgow (el Regne Unit).
FERNANDO.CALVO

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que Espanya elevar un 50 per cent el seu finanament climtic per als pasos en desenvolupament amb la meta d'aconseguir una aportació de 1.350 milions d'euros a partir del 2025.

En la seva intervenció en el segment d'alt nivell de la XXVIa Conferncia de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climtic de l'ONU (COP26) que se celebra a Glasgow (Regne Unit) fins al 12 de novembre, el president ha assegurat que Espanya reforar l'acció exterior en matria d'adaptació i Espanya aportar 30 milions d'euros al 2022 al Fons Nacional d'Adaptació de Nacions Unides.

A parer seu, si els pasos eleven el seu nivell d'ambició han de donar suport a aquests objectius "amb recursos" i per aix considera que l'objectiu d'aconseguir a nivell global 100.000 milions de dlars de finanament climtic "ser una de les proves de foc de la COP26 a l'hora de recuperar la confiana entre els pasos del nord i del sud".

Així, ha anunciat que "Espanya far la seva part" i s'ha comproms a augmentar el finanament climtic per arribar al 2025 amb un "increment d'un 50 per cent" respecte al compromís actual, amb la finalitat d'aconseguir 1.350 milions d'euros anuals a partir de l'any 2025.

A més, ha afegit que Espanya destinar el 20 per cent dels seus drets especials de gir a pasos vulnerables amb un mínim de 350 milions d'euros.

En la seva intervenció, ha assenyalat que des que la comunitat internacional es va reunir a Madrid en la COP25 celebrada al 2019 "la certesa sobre els catastrfics riscos de l'emergncia climtica és cada cop més gran" i que els científics certifiquen el "codi vermell".

Per aix, qualifica d'"evident" la necessitat d'un "nou ordre mundial" que reconegui tots els actors com a agents "imprescindibles" del canvi, que assumeixi que aquesta dcada és clau i que aconsegueixi alinear l'ambició a curt termini amb una mirada de llarg abast.

Si bé, ha celebrat que la bona notícia és que els pasos saben el que cal fer per es requereix "determinació política i acció immediata".

De fet, el primer objectiu ha de ser reduir emissions i elevar el nivell d'ambició de manera que l'objectiu d'1,5C continu sent un objectiu a l'abast. Per aconseguir-lo, veu necessria una aposta per les renovables, l'eficincia energtica, mobilitat neta, la conservació i restauració d'ecosistemes i la rehabilitació urbana. "Hem d'abandonar els combustibles fssils i és fonamental protegir la biodiversitat i protegir els oceans i l'Antrtida", ha defensat.

En aquest sentit, ha declarat que Espanya ha redut la generació elctrica de carbó en un 90 per cent en els últims quatre anys i ho ha fet "amb dileg i pau social" perqu, en la seva opinió, la transició ecolgica "ha de ser justa".

"Les nostres societats, i aquest és un dels principals reptes que tenim per davant, han de percebre la transició ecolgica no com una amenaa sinó com una immensa oportunitat de creixement econmic inclusiu", ha afegit.

D'aquesta manera, ha defensat que Espanya est donant "passos decisius" per alinear les seves inversions públiques i privades amb l'objectiu de la neutralitat climtica.

Així, ha recordat que s'ha aprovat la primera llei de canvi climtic i transició energtica que estableix la neutralitat climtica nacional al 2050 i que es destinaran gairebé 30.000 milions d'euros en els propers tres anys a la transició ecolgica. "Aquesta és la millor expressió de la nostra voluntat política", ha apuntat.

D'altra banda, per crear els "marcs adequats" per a la política d'adaptació, s'ha aprovat el segon Pla Nacional d'Adaptació perqu Espanya "entén bé" que és "especialment vulnerable a fenmens extrems" i, al mateix temps, ha enviat la seva comunicació d'adaptació a les Nacions Unides.

Finalment, Sánchez ha fet una crida a treballar de manera conjunta perqu la COP26 suposi el "punt d'inflexió" que impulsi un canvi de rumb del planeta a través d'una acció "solidria, contundent i urgent" que permeti tancar les bretxes de desigualtat i que tothom percebi els avantatges de l'acció climtica i de la transició ecolgica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés