Publicat 01/11/2021 18:25CET

Sánchez anuncia que Espanya elevarà un 50% el finançament climàtic fins als 1.350 milions d'euros al 2025

El president del Govern, Pedro Sánchez, conversa amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en el plenari de la COP26 que se celebra a Glasgow (el Regne Unit).
FERNANDO.CALVO

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que Espanya elevarà un 50 per cent el seu finançament climàtic per als països en desenvolupament amb la meta d'aconseguir una aportació de 1.350 milions d'euros a partir del 2025.

En la seva intervenció en el segment d'alt nivell de la XXVIa Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP26) que se celebra a Glasgow (Regne Unit) fins al 12 de novembre, el president ha assegurat que Espanya reforçarà l'acció exterior en matèria d'adaptació i Espanya aportarà 30 milions d'euros al 2022 al Fons Nacional d'Adaptació de Nacions Unides.

A parer seu, si els països eleven el seu nivell d'ambició han de donar suport a aquests objectius "amb recursos" i per això considera que l'objectiu d'aconseguir a nivell global 100.000 milions de dòlars de finançament climàtic "serà una de les proves de foc de la COP26 a l'hora de recuperar la confiança entre els països del nord i del sud".

Així, ha anunciat que "Espanya farà la seva part" i s'ha compromès a augmentar el finançament climàtic per arribar al 2025 amb un "increment d'un 50 per cent" respecte al compromís actual, amb la finalitat d'aconseguir 1.350 milions d'euros anuals a partir de l'any 2025.

A més, ha afegit que Espanya destinarà el 20 per cent dels seus drets especials de gir a països vulnerables amb un mínim de 350 milions d'euros.

En la seva intervenció, ha assenyalat que des que la comunitat internacional es va reunir a Madrid en la COP25 celebrada al 2019 "la certesa sobre els catastròfics riscos de l'emergència climàtica és cada cop més gran" i que els científics certifiquen el "codi vermell".

Per això, qualifica d'"evident" la necessitat d'un "nou ordre mundial" que reconegui tots els actors com a agents "imprescindibles" del canvi, que assumeixi que aquesta dècada és clau i que aconsegueixi alinear l'ambició a curt termini amb una mirada de llarg abast.

Si bé, ha celebrat que la bona notícia és que els països saben el que cal fer però es requereix "determinació política i acció immediata".

De fet, el primer objectiu ha de ser reduir emissions i elevar el nivell d'ambició de manera que l'objectiu d'1,5ºC continuï sent un objectiu a l'abast. Per aconseguir-lo, veu necessària una aposta per les renovables, l'eficiència energètica, mobilitat neta, la conservació i restauració d'ecosistemes i la rehabilitació urbana. "Hem d'abandonar els combustibles fòssils i és fonamental protegir la biodiversitat i protegir els oceans i l'Antàrtida", ha defensat.

En aquest sentit, ha declarat que Espanya ha reduït la generació elèctrica de carbó en un 90 per cent en els últims quatre anys i ho ha fet "amb diàleg i pau social" perquè, en la seva opinió, la transició ecològica "ha de ser justa".

"Les nostres societats, i aquest és un dels principals reptes que tenim per davant, han de percebre la transició ecològica no com una amenaça sinó com una immensa oportunitat de creixement econòmic inclusiu", ha afegit.

D'aquesta manera, ha defensat que Espanya està donant "passos decisius" per alinear les seves inversions públiques i privades amb l'objectiu de la neutralitat climàtica.

Així, ha recordat que s'ha aprovat la primera llei de canvi climàtic i transició energètica que estableix la neutralitat climàtica nacional al 2050 i que es destinaran gairebé 30.000 milions d'euros en els propers tres anys a la transició ecològica. "Aquesta és la millor expressió de la nostra voluntat política", ha apuntat.

D'altra banda, per crear els "marcs adequats" per a la política d'adaptació, s'ha aprovat el segon Pla Nacional d'Adaptació perquè Espanya "entén bé" que és "especialment vulnerable a fenòmens extrems" i, al mateix temps, ha enviat la seva comunicació d'adaptació a les Nacions Unides.

Finalment, Sánchez ha fet una crida a treballar de manera conjunta perquè la COP26 suposi el "punt d'inflexió" que impulsi un canvi de rumb del planeta a través d'una acció "solidària, contundent i urgent" que permeti tancar les bretxes de desigualtat i que tothom percebi els avantatges de l'acció climàtica i de la transició ecològica.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés