Publicat 19/6/2020 12:03:05 +02:00CET

San Francisco retira l'estàtua de Colom després d'una convocatòria per tombar-la

Estàtua de Cristòfor Colom a San Francisco
WIKIPEDIA / JAGA

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Les autoritats de San Francisco han retirat aquest dijous una estàtua de Cristòfor Colom després que hagi patit diversos actes vandàlics dins de l'onada de protestes contra el racisme i la brutalitat policial que ha desencadenat la mort del ciutadà afroamericà George Floyd a Minnesota.

La decisió l'ha adoptada la Comissió de les Arts de la ciutat amb l'aprovació de l'alcaldessa, London Breed, perquè l'estàtua, erigida el 1957, "no s'alinea amb els valors de San Francisco, ni amb el seu compromís amb la justícia racial", segons la directora d'associacions públiques i privades de la comissió, Rochelle Axel.

No obstant això, la retirada també s'ha justificat per raons de seguretat pública perquè el monument va patir tres atacs la setmana passada i per les xarxes socials havien començat a circular missatges que proposaven tombar l'estàtua, que es troba davant la Torre Coit al barri de Telegraph Hill, i llançar-la a la badia.

"Que una estàtua de dues tones caigui del pedestal representa un risc greu per als ciutadans", ha assenyalat Axel en un comunicat en el qual precisa que l'estàtua s'ha emmagatzemat en espera d'una decisió final sobre el seu futur, informa 'San Francisco Chronicle'.

Les associacions indígenes dels Estats Units fa anys que demanen retirar les figures commemoratives del descobridor perquè entenen que el seu nom va associat a l'era de les conquestes europees. La de San Francisco, concretament, durant anys ha patit atacs amb pintura perquè és un "símbol del llegat de sang que va començar amb l'explorador".