Actualitzat 02/11/2015 17:23

El sacerdort Lucio Vallejo Balda, detingut com a sospitós de filtrar documents del Vaticà

Papa Francisco en el Sínodo de la Familia
ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS

ROMA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

El sacerdot espanyol Lucio Ángel Vallejo Balda i la laica italiana Francesca Chaouqui han estat interrogats i detinguts durant aquest cap de setmana com a sospitosos de difondre informació confidencial del Vaticà, segons ha informat la Santa Seu.

Tots dos van formar part de la Comissió per a l'estudi i la direcció de l'organització de les estructures econòmicoadministratives del Vaticà (COSEA) com a secretari i membre de la comissó, respectivament. Aquesta comissió va ser instituïda pel papa Francesc el juliol del 2013 i dissolta quan va acabar el mandat. Després de l'interrogatori, tots dos han estat detinguts per continuar la investigació.

El promotor de Justícia del Vaticà, Gian Piero Milano, i el seu adjunt, Roberto Zannotti, han confirmat la detenció, tot i que han precisat que s'ha posat en llibertat Francesca Chaouqui, contra qui no s'han trobat evidències que aconsellin la mesura cautelar de detenció, entre altres motius, per la seva col·laboració en la investigació. Per contra, la situació de Vallejo Balda es manté sota consideració per part de l'Oficina del Promotor de Justícia.

La Santa Seu recorda que la divulgació de la informació i els documents confidencials és un delicte recollit a la Llei IX de l'Estat de la Ciutat del Vaticà. Alhora, assenyala que els fets anunciats són, com el passat, resultat d'una "traïció greu de la confiança dipositada pel papa Francesc".

Pel que fa als presumptes autors d'aquest tipus d'actes, adverteix que s'està portant a terme una investigació, les implicacions i mesures penals dels quals són objecte d'estudi per part de l'Oficina del Promotor de Justícia, amb l'objectiu d'implementar mesures addicionals, "recorrent, si cal, la cooperació internacional".

NO AJUDA LA MISSIÓ DEL PAPA

Finalment, el Vaticà adverteix que les publicacions d'aquest tipus no contribueixen de "cap manera" a donar llum a la claredat i a la veritat, sinó més aviat a "crear confusió i interpretacions parcials i tendencioses". "Cal evitar absolutament l'error de pensar que això és una manera d'ajudar la missió del papa", conclou en un comunicat.

Lucio Ángel Vallejo Balda va néixer el 12 de juny del 1961 a Villamediana de Iregua (La Rioja) i va ser ordenat sacerdot l'1 d'agost del 1987 a Astorga.

Va estudiar dos anys de Filosofia al Seminari Diocesà Major de Logronyo, del 1979 al 1980, i quatre anys de Teologia. Del 1984 al 1985 va continuar els estudis a la Facultat de Teologia del Nord d'Espanya, a Burgos. A més, és doctor en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i també va estudiar Dret a la Universitat Nacional d'Educació a Distància i a la Universitat de Salamanca.

Durant la carrera professional, Vallejo Balda ha estat professor a l'Escola Preparatòria al Seminari d'Astorga i al col·legi Joan XXIII de la Pobla de Sanabria (Zamora). Alhora, entre el 1987 i el 1991 va ser rector de diverses Esglésies al sud de Sanabria. A més, abans de començar a treballar al Vaticà, també va ser administrador general del Bisbat d'Astorga i secretari del Consell Diocesà per a Assumptes Econòmics, entre d'altres.

Balda i Chaouqui van estar presents el 2013 al polèmic dinar celebrat al terrat de la prefectura econòmica del Vaticà durant les canonitzacions de Joan Pau II i Joan XXIII, que van provocar el malestar del papa Francesc.

El Vaticà ha denunciat aquest mateix diumenge 1 de novembre l'intent de robatori de l'ordinador que pertany al revisor general de la Santa Seu, Allibero Milone, encarregat de supervisar la comptabilitat de la Cúria Romana, segons informava el diari 'Il Corriere della Sera'.

Segons el diari, Milone, que va ser designat pel papa al juny per supervisar i controlar els comptes de tots els organismes i institucions vaticanes, ha presentat una denúncia davant de la Gendarmeria vaticana que, com a conseqüència, ha obert una investigació per aclarir els fets d'aquesta suposada infracció informàtica.

A més s'ha detallat que els autors d'aquest delicte podrien haver accedit a "documents sobre les revisions comptables o sobre la reorganització en curs dels dicasteris (ministeris vaticans)".

El Vaticà no s'ha pronunciat davant d'aquestes accions i només ha comentat que "no té "res a dir".

Els mitjans italians es refereixen a aquest cas com 'Vatileaks' 2 per la seva similitud amb l'escàndol que va suposar el 2012 la revelació de la correspondència privada de Benet XVI el seu majordom Paolo Gabriele.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés