MADRID 12 des. (EUROPA PRESS) -
La marina reial britnica prepara quatre patruller que estaran llestos, a partir de l'1 de gener i si es dona el cas d'un Brexit sense acord, per protegir les seves aigües de pesca, i amb la potestat de "detenir, inspeccionar i confiscar" tots els vaixells pesquers de la Unió Europea que operen dins de la zona econmica exclusiva (ZEE) britnica, fins a 200 milles nutiques de la costa.
Segons han explicat a 'The Guardian' fonts properes a l'operació, aquest desplegament fa "molt temps" que es prepara, i després que el Govern del primer ministre britnic, Boris Johnson, ordenés duplicar la flota total de patrullers de quatre a vuit en el cas que no fructifiquessin les negociacions amb Brusselles.
"Hem treballat molt per assegurar-nos que estem preparats per a qualsevol eventualitat", segons una font.
No obstant aix, els consultats pel mitj asseguren que els patrullers actuaran amb la mxima contenció. "Ningú no disparar contra pescadors francesos, ni tan sols trets d'advertiment. Les armes només es fan servir quan hi ha perill de mort", apunten. De fet, el procediment habitual consistiria en una aproximació i un abordatge pacífic.
Aquest operatiu recorda a les "guerres del bacall" dels anys 70 entre pesquers britnics i islandesos, caracteritzades per les constants dipsutes i envestides entre vaixells de tots dos pasos, i que van desembocar fins i tot en tirotejos espordics.
NEGOCIACIONS ATURADES
El primer ministre britnic ha reconegut aquest divendres que és "molt probable" que el Regne Unit no tanqui un acord amb la UE sobre la relació futura abans del 31 de desembre si no hi ha una "gran oferta" de la part europea.
En declaracions a la premsa britnica, el 'premier' ha subratllat que les negociacions continuen i encara hi podria haver "una gran oferta, un gran canvi en qu diuen, per encara no l'he vista".
Tot i que encara es poden fer "progressos", ha reconegut que "és molt, molt probable" que no hi hagi acord. Aquesta "solució", ha subratllat, no és el que el Regne Unit mirava d'"aconseguir" per ser "meravellosa" per al país: "Podrem fer tot all que vulguem a partir de l'1 de gener". A més, s'ha mostrat convenut que el país estar "preparat" per a aquesta eventualitat.
El manifestat per Johnson concorda amb el missatge que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va sopar aquest dimecres amb el 'premier', ha traslladat als caps d'Estat i de Govern de la UE aquest divendres. Així, els ha dit que creu que les possibilitats que fracassin les negociacions són "més" que les opcions de salvar l'acord abans d'aquest diumenge, que és el termini que s'han donat Brusselles i Londres per prendre una decisió.
En tot cas, els equips negociadors, amb Michel Barnier i el britnic David Frost al capdavant, continuaran els esforos per aconseguir un acord de mínims dissabte a la nit. El negociador europeu avaluar després la situació i traslladar a Von der Leyen les seves conclusions perqu aquesta i Johnson prenguin una decisió diumenge.
El període de transició acordat per permetre negociar un acord de futur abans de la desconnexió definitiva expira el proper 31 de desembre, per per a qualsevol acord que aconseguissin les parts per evitar una ruptura a les braves l'1 de gener caldrien setmanes per ratificar-lo completament, perqu abans s'ha de tradur a totes les llengües de la UE i s'ha de sotmetre, almenys, al vot del Parlament europeu.